"Restaurangen har upphört! Det är med sorg i hjärtat vi nu är tvungna att kasta in handduken".
Så lyder inledningen på det senaste inlägget på Restaurang Dahlins Facebooksida. Så sent som den 11 februari serverades det fläsknoisette med rostad potatis och stekt ris med kyckling – men nu får alltså oxelösundarna ta med matlåda eller leta sig till något annat matställe på lunchrasten.
– Jag la ner i fredags. Jag har kämpat mig igenom pandemin med allt vad det innebär och nu gick även elpriserna upp i höjden. Det finns ingen lönsamhet kvar om jag ska driva restaurangen på det här sättet. Jag såg inget ljus i tunneln, säger krögaren Mats Dahlin.
Han berättar att elräkningen vanligtvis ligger på mellan 12 000 och 15 000 kronor i månaden. De senaste månaderna har den varit på uppemot 30 000 kronor.
– Det blir väldigt tufft med en såhär stor krog. Det hade säkert kunnat gå att vänta ut pandemin och elpriserna om man haft lite mer pengar bakom sig, men jag har inte den bufferten och då går det inte, fortsätter Dahlin.
De senaste åren har verksamheterna avlöst varandra i det här hörnet av Järntorget.
– Harrys öppnade här och då renoverades restaurangen upp. Sedan var det en indisk kille här, därefter Charlies och sedan jag i november 2020, säger Dahlin.
Vad ska du göra nu?
– Jag vet inte, jag har inte kommit så långt. Jag pluggar till undersköterska och har några ämnen kvar och jobbade inom hemtjänsten innan pandemin drog igång.