Ris och ros för Oxelösunds ekonomi

Hur stark Oxelösunds ekonomi är debatterades när kommunfullmäktige sammanträdde på onsdagskvällen. Prognosen för helåret pekar på ett plus på 5,9 miljoner kronor, men utan årets återbetalning av AFA-pengar skulle resultatet bli ett minus på 2,2 miljoner.

Oxelösund2013-10-30 22:13

Att kommunens resultat för 2013 väntas räddas av att kommunen får tillbaka 7,7 miljoner kronor av inbetalade sjukförsäkringspremier till AFA påpekar kommunrevisorerna i sin granskning av delårsbokslutet för perioden januari – augusti. När revisorernas ordförande Agneta Rönn i samband med presentationen av delårsbokslutet kommenterar revisorernas granskning levererar hon i övrigt både ris och ros. Bland annat konstaterar hon att kommunens lån ökat högst väsentligt, men lyfter även fram att nämndernas budgetdisciplin ökat väsentligt.

— Nu är det väldigt viktigt att den budgetdisciplinen hålls i under resten av året, betonar Agneta Rönn.

I samband med att kommunens delårsbokslut debatteras lyfter kommunalrådet Catharina Fredriksson (S) den positiva utvecklingen i kommunen och berömmer även hon de olika nämnderna för att de blivit bättre på att hålla i sina tilldelade pengar. Catharina Fredriksson trycker också på det positiva i att invånarantalet i Oxelösund ökat med 124 personer under första halvåret 2013, en trend som bland annat det nya trygghetsboendet Vitsippan bidragit till, menar hon.

Catharina Fredriksson betonar även att det finns sådant i kommunens verksamhet som måste förbättras, då exempelvis sjukskrivningstalen för kommunens personal, som är högre än i många andra kommuner.

Oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) menar att Catharina Fredriksson varit balanserad i sina kommentarer, men tycker ändå att hennes bild av ekonomin är för positiv, även om nämnderna sköter sig bättre.

— Sammantaget är vi fortfarande på tunn is med budgeten, säger Dag Bergentoft.

Patrik Renfors (V) delar Catharina Fredrikssons positiva syn på kommunens verksamhet:

— Vi har tagit många strukturella beslut som nu börjar få fäste och ser nu effekten av de politiska besluten. Oxelösunds ekonomi och verksamhet går nu riktigt bra, säger han.

De båda Miljöpartisterna Björn Johansson och Gunnar Söderberg uttrycker båda från talarstolen sin oro över kommunens ekonomi. Gunnar Söderberg säger:

— Ekonomin är bräcklig och vi ska inte dra för stora växlar på Vitsippan-effekten.

Debatten om delårsrapporten spänner även över den bristande uppfyllelsen av de fem kommunmålen. Patrik Renfors blandar beröm och självkritik:

— Vi har kommit långt med trygg och säker uppväxt, men vi har inte lagt oss till ro. Det finns fortfarande en hel del att göra och vi måste lyfta oss ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om