– Jag är i Ålofjärden nu på väg upp mot Örsbaken. Det är fullt med alger här, det ser ut som en gröt i vattnet. Det är bra tjockt nu, här vill man inte bada, säger Leif Berg som är ordförande i Oxelösunds motorbåtsklubb.
Tidningen når honom när han är ute och åker i Oxelösunds skärgård under tisdagseftermiddagen.
De senaste dagarna har det börjat synas alger i den sörmländska skärgården, bland annat vid Femöre och Stendörren. Under helgen syntes det till alger vid bland annat Askö och Ringsö.
– Under måndagen kom det igång ordentligt. Då var det nordlig vind, så algerna samlade sig på nordsidan av öarna. Nu är det sydlig vind, algerna släpper från öarna och drar åt andra hållet. Nu är det på väg rakt mot Strandstuviken och Vivesta, det kommer nog att vara grönt i vikarna snart, fortsätter Leif Berg.
Jörgen Öberg är oceanograf på SMHI. Han berättar att det finns ett rejält sjok med alger längs hela Smålands- och Östgötakusten och ut mot Gotland. Enligt SMHI:s algrapport från måndagen fanns en möjlig risk för ytansamling söder och öster om Oxelösund.
– Väderläget är så att det här kommer att fortsätta tills det börjar blåsa. Och det ser det inte ut att göra förrän framåt söndagen, säger han.
Sonja Råberg är marinbiolog på Informationscentralen för egentliga Östersjön. Hon berättar att det i de här fallen brukar röra sig om olika typer av giftiga cyanobakterier.
– Det kan vara små gröna kulor alternativt se ut som små barr. Då handlar det om cyanobakterier, som är det vi kallar för algblomning. De finns i vattnet hela sommaren, men när det är gynnsamma förhållanden, som ett högtryck, då flyter de upp till ytan.
Vad ska man tänka på?
– De olika arterna är inte lika giftiga, men det brukar vara en blandning av dem, så man kan utgår från att det rör sig om giftiga alger. För vuxna människor är det sällan ett problem, då vi sällan får i oss vatten när vi badar. Det som kan hända är att huden blir irriterad och då kan det vara bra att ta en sötvattendusch och tvätta sig med tvål, säger Råberg.
Hon menar att det kan vara bra att ha uppsikt över barn och hundar som löper större risk att få i sig vatten.
– Det har hänt att hundar som lapat i sig vatten med mycket alger i har dött. Om de badar kan de ha alger kvar i pälsen och då kan de få i sig dem i koncentrerad form när de slickar sig rena. Om hundar har badat i vatten med alger kan man duscha dem rena efteråt.