– Det finns en stor oro över att elledningen inte ska komma på plats i tid, säger som är divisionschef för Special steel där SSAB:s anläggning i Oxelösund ingår.
Under måndagen meddelade SSAB, LKAB och Vattenfall att en fullskalig demonstrationsanläggning av Hybrit ska byggas i Norrbotten. Oxelösunds del i att tillverka fossilfritt stål via en vätgasdriven masugn är att smälta den järnsvamp som produceras, via en ljusbågsugn som ska byggas här. Men divisionschefen menar att det finns en risk att det inte blir så om tillståndsprocesserna drar ut på tiden.
– Jag vill trycka på vikten av att det här blir klart i tid och hur tajt tidsplan vi har. Hur enormt stora investeringar som planeras i Oxelösund, säger Johnny Sjöström.
Det är inte första gången som Johnny Sjöström har uttryckt en oro för att tillståndsprocessen för bland annat den kraftledning, som behövs till ljusbågsugnen, ska ta för lång tid.
Men kan sådana här utspel snabba på processen? Vattenfall måste ju följa de lagar som finns när det ska byggas nya kraftledningar.
– Tillståndsprocessen är som den är, men Energimarknadsinspektionen måste granska det här och deras resurser är begränsade och det påverkar handläggningstiden. Det är politiker som tillsätter resurser och vår önskan är att det här ärendet prioriteras så gott det går så att tillståndsprocessen går så snabbt som möjligt, säger Sjöström.
Var skulle ni smälta järnsvampen från Hybritprojektet om det inte blir i Oxelösund?
– Vi gör allt vi kan för att komma i mål i tid i Oxelösund, men det är mycket som vi inte kan påverka. Om det tar för lång tid får vi titta på andra alternativ, det finns flera sådana inom koncernen, men jag vill inte nämna några orter, säger Sjöström.
Enligt tidsplanen ska en ljusbågsugn börja byggas 2021 och en naturgasterminal i Oxelösunds hamn ska vara klar för att leverera gas till SSAB 2022. Då ska även installationen av en ny kraftledning göras för att ljusbågsugnen ska kunna tas i produktion 2025.
– Jag vill belysa att vi har en chans nu. Skulle vi missa den här möjligheten, kanske det inte blir den här typen av omställning i Oxelösund. Vi har ett löfte till marknaden att vi ska kunna leverera fossilfritt stål 2026. Om det inte skulle bli en omställning i Oxelösund rullar det på som vanligt med de masugnar vi har, tills de inte kan producera mer, säger Sjöström.