"Jag vill inte vara vittne till en olycka"

Roger Eriksson ser mynningen till femörekanalen från köksfönstret. Under flera år har han sett hur antalet vattenskotrar i kanalen har ökat.

Roger Eriksson vill att kommunen informerar om vattenskoterförordningen.

Roger Eriksson vill att kommunen informerar om vattenskoterförordningen.

Foto: Lukas Andreasson

Oxelösund2020-07-24 10:00

Roger Eriksson menar att vattenskotrarna förs fram vårdslöst och utan hänsyn för andra.

-- I kanalmynningen är det 3 knop, men vi ser att de passerar i 40-50 knop. Det är hänsynslöst. De tror att vattnet är fritt att åka på, säger han.

Södermanlands nyheter har tidigare rapporterat om att vattenskotern blir alltmer populärt i Sverige och även om de oklara regler kring vattenskoterkörning som finns. Roger Eriksson tycker att kommunen borde informera bättre kring vilka regler som gäller på vattnet.

– Gör vattenskoterförordningen mer publik än vad den är idag. Det finns ett regelverk som säger var de får vara, sedan är det kommunens ansvar att sätta upp anslag för var de får föra och sjösätta. Det är trots allt en sjökommun, säger Roger Eriksson.

Mats Lindahl, projektledare för Gata och park på Oxelösunds kommun, har inte fått några klagomål om vattenskotrar och upplever inte att det finns något problem.

– Det är ingenting jag känner till. Man borde ha märkt det om vi haft bekymmer, säger Mats Lindahl.

Roger Eriksson är orolig över de som badar och motionerar nära kanalmynningen.

– Folk är ute och motionssimmar och då kommer det folk i 50 knop där. Jag vill inte bli vittne till en olycka, säger Roger Eriksson.

På grund av EU-reglerna om fri rörlighet är vattenskoterförordningens regel om farleder svår att upprätthålla. Istället får kustbevakningen förlita sig på andra regler som miljöbalken och sjölagen för att förhindra buskörning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!