Ett öronbedövande sus hörs från den blivande matsalen i Peterslunds nya förskola. Mitt i rummet står en högtalare på ett stativ och en man går runt med en mikrofon i de angränsande rummen. Sluttampen av skolbygget pågår och här görs bullermätningar. Hur mycket kan barn stoja i ett rum utan att andra störs i salen intill?
– Om allt går som det ska får vi nycklarna den 2 maj och sedan ska det vara full verksamhet här den 15 maj. Jag är jätteglad. Det här är verkligen byggt på barnens villkor, det blir fantastiskt för dem, säger rektorn Defne Koman Alm.
Tillsammans med projektledaren Anders Wihag gör vi en rundtur i lokalerna. Överallt pågår ett febrilt arbete. En vägg målas, de sista listerna sätts dit och kablar till inbrottslarmen sätts på plats.
– Det här är mitt favoritrum. Det är en ateljé på andra våningen med utsikt över gården, så att barnen kan ha koll på vad som händer där ute. Fönstren är låga så att alla kan se ut, säger Anders Wihag och tittar ut över gården.
Just nu är det lerigt. Växtligheten har inte kommit igång än, men de flesta lekställningarna är på plats.
50 miljoner har bygget kostat och enligt Anders Wihag har budgeten inte överskridits, mycket tack vare att man hållit sig till en av de modeller på modulbyggda förskolor som Sveriges kommuner och landsting handlat upp. Det finns med andra ord i stort sett identiska förskolor i andra delar av Sverige. I Peterslunds nya förskola kommer det att finnas plats för åtta avdelningar med totalt 160 barn.
– Nu är det dock 144 barn, de som redan går i de nuvarande förskolelokalerna i Peterslund, som flyttar in tillsammans med en personalstyrka på drygt 30 personer, säger Defne Koman Alm.
Den nya förskolan är en del i den stora omorganisationen av skolor som pågår i Oxelösund. Kvar finns då tre stora skolor, förutom Peterslund, Oxelöskolan och Ramdalsskolan. I och med den nya förskolan blir det mer plats för skolverksamhet i Peterslundsskolan. Den har en inriktning mot natur och teknik och den nya förskolan kommer också att ha en inriktning.
– Vår pedagogiska idé är att skapa förutsättningar för att må bra, både fysiskt och att bidra till en hållbar värld. Det är något vi kommer att undervisa kring och vi kommer att använda oss av utomhuspedagogik. Bland annat ska det byggas utesovplatser där barnen kan sova i sovsäckar, säger Defne Koman Alm.