– Vi vill vara förberedda den dagen vi får tillståndet. Det som påbörjats är hela designpaketet och hur hela terminalen ska kunna driftas i olika fall. Det handlar om in och ut för båt, bil och järnväg, säger Douglas Heilborn som är vd för Oxelösunds hamn.
Arbetet med designen och utseendet på den nya naturgasterminalen som planeras i Oxelösunds hamn har börjat. Och det är ingen liten investering som görs. 850 miljoner kronor beräknas det hela kosta.
– Det är en enorm satsning som ligger i Oxelösunds hamns dotterbolag Oxgas. Det är en del i SSAB:s omställning till fossilfri stålproduktion lokalt i Oxelösund, men naturgas kommer även att transporteras härifrån till SSAB i Borlänge med tåg, fortsätter Heilborn som är vd även för Oxgas.
Det är företaget Cowi som kontrakterats för att projektera och i slutändan genomföra hela projektet – inklusive renovering av en kaj i hamnen. Arbetet har alltså redan börjat på ritbordet, men Heilborn poängterar att det inte görs något rent praktiskt på hamnområdet. Det får de helt enkelt inte förrän ett tillstånd finns. Just nu ligger ärendet på miljöprövningsdelegationen i Uppsala.
– Vi hoppas och tror att tillståndet blir klart i höst. Baserat på det kan terminalen vara klar 2022. Det är en byggtid på ungefär två år, säger Heilborn.
I första hand är det tänkt att terminalen ska ta emot fossil metangas, men det kan förändras med tiden.
– Vi har sett ett väldigt stort intresse kring hur vi skulle kunna koppla ihop terminalen med biogas i framtiden. Den skulle användas på samma sätt, men vara fossilfri, säger han.
Långt ifrån alla i Oxelösund har varit nöjda med planerna på en naturgasterminal– som är en verksamhet som medför risker. Metangas är mycket brandfarlig. Bland annat har flera boende i Gamla Oxelösund varit mycket kritiska då terminalen planeras några hundra meter från deras fastigheter.
Heilborn tror dock att de sakägare som varit kritiska inte ska göra att hamnen nekas tillstånd eller att det drar ut på tiden.
– Vi har gjort vissa justeringar och baserat på det ser jag ingen risk för att tillståndet försenas av den anledningen. Vi har skalat ner och ändrat dimensionen och sträckningen på ledningarna.
Förutom SSAB ska natur- och biogas kunna säljas även till andra företag. Antingen via transport med tåg eller bil. naturgasdrivna fartyg ska också kunna bunkra i hamnen.