Under torsdagen presenterade CSN (centrala studiestödsnämnden) nya siffror angående hur många gymnasieelever som fått sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro, skolk, under det gångna året. Nationellt har andelen minskat från åtta procent till 6,4 procent, vilket är den lägsta nivån på tio års tid.
– Den enskilt största förklaringen är att eleverna har studerat på distans under coronapandemin, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.
Peter Ekedahl, skolchef i Nyköpings kommun och rektor för Nyköpings gymnasium delar den upplevelsen.
– Närvaron har ökat under pandemin och det har med distansundervisningen att göra, säger han.
Däremot är Sörmlands län, det län med högst andel gymnasieelever som fått indragen studiehjälp i Sverige, trots att andelen minskat från 9,1 procent till 8,5 procent.
– Det finns en skillnad mellan de olika länen, men skillnaden mellan de som har högst respektive lägst frånvaro är mindre i år än den varit tidigare, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.
På kommunal nivå är andelen gymnasieelever, folkbokförda i Nyköping, som fått sin studiehjälp indragen på samma nivå som föregående år men i Oxelösund och Gnesta har den ökat. I Oxelösund har andelen ökat från 8 procent till 11,8 procent och i Gnesta har den ökat från 5 procent till 7,9 procent. I Trosa har andelen minskat, från 8 procent till 7,2 procent.