Den 21 november ansökte Catharina Fredriksson om visstidspension, så kallad politikerpension. Det är något som alla politiker med minst 40 procent arvode, lön, har rätt till.
De reglerna gällde fram till 2014.
Politikerpensionen beräknas utifrån hur många år man tjänstgjort. Har man tjänstgjort i tolv år, vilket är maximalt, har man rätt till 65 procent av den lön man hade. Har man tjänstgjort mindre tid blir det mindre i månaden.
De äldre reglerna, som gäller för Catharina Fredriksson, innebär också att hon har rätt att ta ut sin pension från det att hon fyllt 50 år, men inte 67.
Catharina Fredriksson blev kommunalråd 2012. Enligt reglerna har hon rätt till en pension på drygt 38 000 kronor i månaden.
Oxelösunds kommuns politiker bestämde dessutom att den som beviljas politikerpension har rätt att tjäna tre prisbasbelopp, cirka 150 000 kronor utöver pensionen.
Catharina Fredriksson är 57 år och omräknat i år och kronor kan det landa på att Oxelösunds skattebetalare tvingas betala över fem miljoner kronor, inklusive arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, till dess hon fyller 65.
– Tror nog det kan skicka en signal om att: varför görs det skillnad på politiker och andra, säger Oxelösunds nya kommunalråd Dag Bergentoft (M) om politikerpensionen.
Oxelösunds tidigare kommunalråd Benita Vikström (S) gjorde samma sak; sökte och fick vid 55 års ålder politikerpension till dess hon fyllde 65.
Nu uppger Catharina Fredriksson att hon ska "nyttja" politikerpensionen "så lite som möjligt".
– Jag har inte för avsikt att gå i pension nu utan vill fortsätta jobba och ser fram emot att hitta nya arbetsuppgifter, förklarar hon.
Vad för arbetsuppgifter?
– Jag är öppen för det mesta. Jag har svårt att se mig själv sysslolös, svarar hon.
År 2018 ändrade Oxelösunds politiker, som många andra kommuner i landet, sina regler för när politiker väljer att sluta. Då infördes så kallat omställningsstöd, som löper under kortare tid och ställer krav på att den som slutar ska söka arbete aktivt och att eventuella andra inkomster ska samordnas, dras av.
Catharina Fredriksson arbetade som handledare inom omsorgen i Oxelösunds kommun innan hon blev heltidspolitiker. Handledartjänsten valde hon nyligen att avsluta. Hennes kompetens inom det området "har inte hängt med", uppger hon som skäl till varför hon sa upp sig.