Mångmiljonminus för Oxelösunds skolor

"Skolan i Oxelösund blöder pengar" har högsta ansvariga politiker sagt.
Nu är det klart hur mycket det blöder.

"Jag är den första att skriva under på att det hade varit bra med en längre tidsfrist, men nu är läget som det är", säger Oxelösunds kommuns utbildningschef Marita Encke Dahlin.

"Jag är den första att skriva under på att det hade varit bra med en längre tidsfrist, men nu är läget som det är", säger Oxelösunds kommuns utbildningschef Marita Encke Dahlin.

Foto: Magnus Grimstedt

Oxelösund2025-02-23 05:00

Nyheten i korthet

  • Oxelösunds skolor rapporterar ett underskott på 8,8 miljoner kronor för 2024 och har fått ett effektiviseringskrav på 13,6 miljoner kronor för 2025.
  • För att hantera denna ekonomiska situation överväger skolledningen en omorganisation, inklusive att minska antalet högstadieskolor till en.
  • Beslutet är ännu inte taget och eventuella förändringar kan ta tid att implementera, men omorganisationen ses av ledningen som nödvändig för att hantera skolornas ekonomiska utmaningar.

"För att vi blöder pengar som det är nu".

Det är den största anledningen som utbildningsnämndens ordförande Eva Lantz (M) angett till att det tagits fram ett förslag på ny omorganisation för Oxelösunds skolor. När nu handlingarna till nämndens nästa sammanträde, där det ska beslutas om den nya organisationen, släppts står det också klart hur mycket pengar skolan blöder.

Ett minus på 8,8 miljoner kronor blev det, när 2024 slutligen summerats. Miljonrullningen slutar dock inte där. Skolan i Oxelösund har fått ett effektiviseringsbeting på 13,6 miljoner kronor på sig för 2025. Tillsammans med underskottet för 2024 blir det alltså 22,4 miljoner kronor som ska hittas någonstans. 

Något som fick förvaltningsledningen att börja titta på en omorganisation.

– Det är inte så att vi måste betala tillbaka det som vi gick back med 2024, men fortsätter vi på samma sätt under 2025 så räknar vi med att det även fortsatt kommer vara ett underskott på 8,8 miljoner kronor, plus effektiviseringsbetinget på 13,6 miljoner kronor. Vi bedömer att det är svårt att göra en så stor besparing i den nuvarande organisationen, säger Oxelösunds kommuns utbildningschef Marita Encke Dahlin.

Hon framhåller att Oxelösunds kommun just nu har för lite elever för den skolorganisation som sjösattes för några år sedan.

– Vi har inte underlag för att hålla liv i två högstadieskolor. Det kommer att vara för får barn de kommande åren, säger Marita Encke Dahlin.

Varför landade ni i förslaget att omorganisera till två F-5-skolor och en 6-9-skola?

– Vi hade tagit fram flera förslag, men det var det här som både tjänstemän och politiken tyckte var bäst. Med en 7-9-skola skulle det bli två betydligt större F-6-skolor. Vi vill inte ha för stora skolor med små barn. Sedan är inte det här hugget i sten. Skulle demografin ändras kan det här användas som dragspel, att det kan bli en 7-9-skola i framtiden.

Hur mycket räknar ni med att spara på en sådan här omorganisation?

– Jag vill inte ta upp sådana siffror. Det här är bara början. Något beslut är inte taget och personalprocesser kan ta ganska lång tid innan det får effekt i verksamheten. Ju längre vi väntar med att genomföra det här, desto större blir avvikelsen. I vilket fall kommer vi inte att kunna hämta hem alla de här pengarna under 2025. Förhoppningsvis blir det lite bättre förutsättningar för det 2026.

undefined
Oxelöskolan ska enligt förslaget bli en 6-9-skola, men beroende på hur årskullarna blir i framtiden kan det bli aktuellt med årskurs 7-9.
Karta: Oxelöskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!