Så påverkas orten av SSAB:s varsel

"Det kan ta väldigt lång tid för en ort att återhämta sig efter ett sådant stort slag"

Foto:

Oxelösund2016-02-12 09:56

– Man ska komma ihåg att ett storföretag som SSAB har man till låns och vi ska vara glada för att de finns. Man kan inte förvänta sig att de alltid kommer finnas kvar, säger Björn Lindgren, regionchef för Sörmland på Svenskt näringsliv.

Finns det någon långsiktig framtid för SSAB i Oxelösund?

– Helt klart finns det en långsiktig framtid för SSAB i Oxelösund. Det är jag helt övertygad om, men däremot finns det inga garantier för att något företag ska finnas någonstans. Försämras villkoren och konkurrenskraften kommer företagen titta på var de borde finnas.

Vad händer med ortens arbetsmarknad när ett företag som SSAB varslar 230 anställda?
– Den lokala arbetsmarknaden påverkas otroligt mycket. Generellt säger man att varje jobb inom industrin ger tre till fem andra jobb på orten. Det kan ta väldigt lång tid för en ort att återhämta sig efter ett sådant stort slag.

Mats Karlsson, chef för Arbetsförmedlingen i Nyköping och Oxelösund säger att de kommer att träffa SSAB för att se hur de kan jobba tillsammans när de vet vilka personer som är varslade och vilka uppsägningstider som gäller. 

– Erfarenheten av de tidigare varsel som varit är att arbetsmarknaden varit så god att den har sugit upp många av de varslade, säger han.

– Det finns en stark efterfrågan på kvalificerade yrkesarbetare, så det borde finnas goda chanser för dem. Omställningsorganisationerna gör ofta ett bra jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!