Så ser klimatförändringarna ut i Oxelösund

De topp tre varmaste åren i Oxelösund uppmättes under 2000-talet, sedan SMHI:s mätningarna startade 1961. Varmast var det 2015 och troligtvis slås fler rekord framöver.

 Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI ser att uppvärmningen av Oxelösund sannolikt kommer fortsätta många år till.

Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI ser att uppvärmningen av Oxelösund sannolikt kommer fortsätta många år till.

Foto: Jens Alvin/SMHI

Oxelösund2020-10-21 17:20

– Vi kommer se en fortsatt global uppvärmning, mycket sannolikt även regionalt och lokalt. Det är mer troligt att det lokalt, som i Oxelösund, också blir varmare framöver än att det fortsätter vara som det är nu, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.        

Under tisdagsmorgonen, klockan 6:00 var det 0.9 grader vid SSAB:s vaktkur i Oxelösund. När invånarna efter morgonkaffet funderade på mössa mot kylan var den globala uppvärmningen kanske inte först tanken.

Det Oxelösundsbor kliver ut i dagligen är dagens väder i ett tempererat klimat. Elva grader och lätt regn väntar klockan sex på torsdagmorgon i Oxelösund, enligt SMHI. Ett annat väder men samma klimat. Vädret varierar snabbt i Oxelösund, klimatförändringar går långsammare. 

I stora delar av Kalifornien har soluppgången färgats röd efter bränderna som härjat. Där har människor dött och tusentals har förlorat sina hem och luftrörsbekymmer är vanligare än klädbekymmer. 

undefined
Klimatförändring skakar Kalifornien. De torra åren blir allt torrare och skyfallen allt kraftigare, rapporterar The New York Times.

I år har den amerikanska delstaten fått uppleva den värsta skogsbrandssäsongen som uppmätts och tre år tidigare de värsta skyfallen som uppmätts, enligt The New York Times. Effekterna av den globala uppvärmningen blir mer påtaglig. 

För att leta spår av klimatförändringar i Oxelösund är vaktkuren på SSAB och dess klimatstation en genväg. Där mäter SMHI både temperatur och nederbörd.

undefined
Kajza Klaesson som arbetar i vakten på SSAB har som en av sina arbetsuppgifter att läsa av temperatur och nederbörd och skicka in till SMHI.

Sedan mätningarna startade 1961, har samtliga tre toppnoteringar uppmätts från 2008 och framåt i Oxelösund. Högst årsmedeltemperatur var det 2015 med 9,56 grader. Köldligan startar 1987 och går bakåt. 1985 var kallast, året med 4,97 grader i medeltemperatur.

Sverige har generellt blivit varmare, ungefär 1.5 grads ökning i jämförelse med normalperioden 1961-1990, enligt SMHI. 

Oxelösund kan sannolikt vänta sig fler år med årsmedeltemperaturer över nio grader. För även om vi inte märker den globala uppvärmningen på samma sätt i Oxelösund som i Kalifornien så går det fort i Sverige, berättar Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

– Vid nordpolen, norra ishavet och även här uppe på de nordligaste kontinenterna går temperaturökningen som fortast, säger han.

Det beror på att när snö och is försvinner så förstärks uppvärmningen. Den minsta ökningen sker över hav.

– Där fördelas värmen på ett djupt havsskikt vilket tar mer tid Generellt går uppvärmningen snabbare över land.

SSAB i Oxelösund står för en stor del av Sveriges utsläpp av koldioxid. Kan det påverka lokalt?

– Det tar ett par dagar till någon vecka, för det som släpps ut i Oxelösund, innan det nått ut över Europa. Spridningen över norra halvklotet tar från några veckor till flera månader. Inom ett år finns påverkan även södra halvklotet. 

Det går relativt snabbt för koldioxid och har ganska liten betydelse var utsläppen sker och det är komplext. 

Haven tar upp koldioxid precis som växtligheten – som kan ses som en lunga. Koldioxidmängderna varierar över tid men trenden pekar uppåt. 

– Vi har högre halter på det norra halvklotet, eftersom vi släpper ut mer.

Erik Kjellström tycker det är viktigt att förstå att temperaturen kommer fortsätta variera framöver.

– Sannolikheten för väldigt kalla vintrar har redan minskat och vi kommer se en fortsatt minskning framöver. Trots det kommer vi ha kalla vintrar även framöver, säger han.  

Hur ofta återstår att se.

Klimatet i Sörmland

Klimatet vid en viss plats styrs av många olika faktorer. De viktigaste är breddgrad, höjd, avstånd till havet och ortens läge i förhållande till jordens storskaliga cirkulationsmönster, enligt SMHI.

Sörmlands klimat brukar beskrivas som tempererat och styrs främst av avståndet till havet i första hand, enligt SMHI. 

Södermanlands väderrekord, högsta temperatur 36,8°C i Ulvhäll 9 juli 1933. Lägsta temperatur -37,0°C i Bie, 24 januari 1875.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!