Så tränar världens starkaste oxelösundare

Det finns inte många oxelösundare som blivit världsmästare – men Victor Mattsson är en av dem. Tidningen följde med på ett träningspass med världens starkaste oxelösundare.

Victor Mattsson är något så ovanligt som en oxelösundare som kan titulera sig världsmästare.

Victor Mattsson är något så ovanligt som en oxelösundare som kan titulera sig världsmästare.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2021-11-25 09:45

I början av oktober debuterar oxelösundaren Victor Mattsson i VM-sammanhang i en sporthall i Halmstad. Han går fram mot skivstången som vid det andra försöket i knäböj väger den 335 kilo. Något går dock fel och han är på väg att tippa bakåt.

– Då gäller det att lita på passarna, och de räddade mig, säger Victor.

Nu, 1,5 månad senare, träffas vi i Oxelösunds atletklubbs lilla lokal i Ramdalens sporthall. Det är dags för ett av många, tuffa träningspass, men skillnaden är att Victor nu gör det som nybliven världsmästare. Inför det tredje försöket kände han både panik och ångest, men på något sätt gick det vägen. 335 kilo räckte för VM-guld.

– Det var verkligen otippat, med tanke på hur det andra försöket blev.

undefined
Victor Mattsson under VM i styrkelyft i Halmstad tidigare i höst.

Popmusiken byts ut mot betydligt hårdare och aggressivare toner. Vikterna har lassats upp på stången som det dessutom fästs gigantiska gummisnoddar på. När de verkar som mest, i toppen av lyftet, motsvarar det 220 kilo. Victor gör tre åt gången – om och om igen med en liten paus emellan. Det ser väldigt, väldigt jobbigt ut.

– Det börjar bli tungt nu, jag får skylla på kondisen. Min sämsta egenskap som styrkelyftare är att jag är lat, säger han, men övertygar inte riktigt.

undefined
Victor Mattsson vann guld i knäböj när VM i styrkelyft avgjordes i Halmstad tidigare i höst.

Fyra pass i veckan siktar han på, om det går att pussla ihop med skiftarbetet som maskinoperatör på SSAB och livet som småbarnspappa. Sambon Hanna jobbar också oregelbundna tider.

– När hon är hemma får jag passa på att åka och träna, berättar han.

Det blir tre nya knäböj och från andra sidan lokalen sneglar klubbkompisen Roger Widman på Victor som återigen pustar ut.

– Jag minns när han kom ner här första gången. Han hade med sig sin mamma och såg lite skygg ut. Jag tänkte att han blir inte gammal här – men det blev precis tvärtom. Man måste ha drivet, det tar tid att bli stark, säger Widman.

undefined
"När Victor kom ner här första gången såg han skygg ut och jag tänkte att han blir inte gammal här - men det blev tvärtom", säger Roger Widman.

Det var 2008 och mycket riktigt tog det tid att bli stark. Victor berättar att han aldrig kände sig störst och starkast när han var yngre och att han egentligen började träna för att gå ner i vikt. Nu är svaret på frågan hur man blir stark "mat".

– Musklerna behöver bränsle. Jag äter ungefär 3 300 kalorier om dagen.

EM i styrkelyft avgörs i Västerås i början av december. Victor är inte helt säker på att han hinner förbereda sig som han vill.

– Om jag anmäler mig blir det i sista minuten.

undefined
Det finns få oxelösundare som kan titulera sig världsmästare - Victor Mattsson är en av dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!