Samarbete med polisen mot båtmotorstölder

Kustbevakningen samarbetar regelmässigt med flera andra myndigheter, berättar Henrik Lundh, chef för Kustbevakningsstationen i Oxelösund. Ett exempel är ett planerat samarbete med polisen i höst med syfte att minska antalet båtmotorstölder.

OXELÖSUND2015-08-04 06:17

– Då ska vi särskilt bevaka mindre hamnar och marinor. Det är svårt att vara överallt, men vi ska göra en sådan kampanj tillsammans med polisen, säger Henrik Lundh.

Tullverket och de olika räddningstjänsterna har Kustbevakningen också täta samarbeten med, berättar Björn Svensson, befälhavare i en av de besättningar som bemannar den i Oxelösund stationerade kustbevakningsfartyget KBV 313.

Med räddningstjänsterna samarbetar Kustbevakningen exempelvis när det inträffar en brand på någon ö, vilket händer ibland.

– Men den här sommaren har det ju varit så blött att vi haft väldigt få bränder så långt, säger Björn Svensson.

Miljöövervakning ingår också i Kustbevakningens uppgifter. I teorin innebär det även tillsynen av att fritidsbåtsägare följer den nya lagen från i våras om att båtarnas latrintankar ska tömmas i särskilda tömningsstationer. I praktiken är det dock svårt att kontrollera att den lagen följs, men Henrik Lundh har uppfattningen att fritidsbåtsfolket överlag följer regelverket. Den kritik som luftas i sammanhanget handlar oftast om att det finns för få tömningsstationer, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om