Gösta Johnsson berättar att de kaniner som föds upp i Sverige bara motsvarar cirka 40 procent av den totala efterfrågan på kaninkött i landet.
– I och med att det råder en jättebrist på kaninuppfödare i Sverige importerar vi stora mängder kaninkött från andra länder, bland annat Kina, säger Gösta Johnsson, som också betonar att kaninkött är ett kött för framtiden.
Kaninkött är ett klimatsmart livsmedel. Uppfödningen orsakar nästan inga metanutsläpp, betonar Gösta Johnsson.
Sveriges kaninproducenters förening genomför därför nu seminariekampanj över hela landet, med syfte att intressera fler att börja med kaninuppfödning.
– I Östergötland och Sörmland och upp mot Stockholm är behovet stort av kaninuppfödare. Däremot i södra Sverige och i Västsverige finns det överlag fler uppfödare, säger Gösta Johnsson.
Seminariet i Oxelösund kommer att ta upp det mesta kring kaninuppfödning, allt från hur man startar en uppfödning till djuretik och vilka EU-direktiv som gäller till slakthantering och vilka produkter som kaninuppfödning kan ge.