Sjöfartsmuseet var hotat efter dryga böter – kom undan

Sagan om Oxelösunds sjöfartsmuseum hade kunnat var slut. Men av det som först såg ut som ett par mycket höga sanktionsavgifter blev det bara en tummetott.

Sjöfartsmuseet i Oxelösund kommer att finnas kvar, men det såg mörkt ut ett tag. Arkivbild

Sjöfartsmuseet i Oxelösund kommer att finnas kvar, men det såg mörkt ut ett tag. Arkivbild

Foto: Amanda Ekblad

Oxelösund2024-10-04 10:10

Nyheten i korthet

  • Oxelösunds Sjöfartsmuseum riskerade att stängas efter höga sanktionsavgifter från kommunen för att ha fällt träd och uppfört en byggnad utan tillstånd.
  • Efter överklagande från museet sänkte kommunen avgifterna till en tiondel av det ursprungliga beloppet, vilket räddade museet från nedläggning.
  • Museet planerar fortfarande att placera en över 150 år gammal oljefyrbyggnad som ett nytt museiföremål vid museet.

– Då kan jag säga att vi lika gärna kan kasta oss nedför en klippa. Vi lever ju under väldigt knappa förhållanden där vi får in pengar från några sponsorer och medlemsavgifterna, säger Carsten Petersson som är sekreterare i föreningen Klubb maritim som driver Oxelösunds sjöfartsmuseum.

Museet är beläget i den gamla sjöscoutstugan som ligger vid Oxelösunds inre hamn, nära där motorvägen tar slut. Huset och tomten hyrs av Oxelösunds kommun och förra året hade föreningen fällt träd och kapat sly på fastigheten och därefter blivit anmälda till Oxelösunds kommun.

När ett tillsynsbesök gjordes i slutet av förra året kunde kommunen konstatera att föreningen, förutom att ha fällt fem träd utan marklov, även ställt dit en fyrbyggnad på tomten utan att bygglov fanns.

Kommunen beslutade då om sanktionsavgifter. Notan för de fällda träden blev 71 625 kronor och för det uteblivna bygglovet 14 325 kronor.

Som Carsten Petersson beskriver det är det mer än vad föreningen mäktar med och i ett brev inför ett nämndmöte i våras skriver föreningen till politikerna att ”om de föreslagna avgifterna beslutas, har Klubb maritim ingen möjlighet att fortsätta driften av Oxelösunds Sjöfartsmuseum”. I sin vädjan om att slippa avgifterna trycker man även på att ”ingen röjningsåtgärd kommer någonsin att ske utan sökt och godkänt tillstånd”.

undefined
"Det hade dessutom betytt att föreningen gått ikull om de varit tvungna att betala allt det här" säger miljö- och samhällsbyggnadschefen Nils-Erik Selin. Arkivbild

Föreningen kom undan med blotta förskräckelsen.

Miljö- och samhällsbyggnadschefen i Oxelösunds kommun, Nils-Erik Selin, berättar att den slutliga sanktionsavgiften hamnade på 7 162 kronor, en tiondel av den ursprungliga avgiften för de fällda träden.

– När vi påpekade att fyrbyggnaden behövde bygglov tog de bort den och har nu sökt bygglov. Därför undkom de den sanktionsavgiften. Sedan såg vi att det fanns förmildrande omständigheter när det gällde trädfällningen. Det kan exempelvis handla om en otydlighet i kommunikationen från vår sida och då går det att sänka sanktionsavgifter. Det hade dessutom betytt att föreningen gått ikull om de varit tvungna att betala allt det här, säger Nils-Erik Selin.

Sven Gunnar Lasson är ordförande i föreningen och ville inte uttala sig närmare förrän han fått kommunens slutliga beslut.

– Den ursprungliga summan hade vi inte klarat av. Blir det de här pengarna får vi försöka att jaga ihop dem, men jag vill inte uttala mig mer nu, säger han.

Den fyr som är tänkt att placeras som ett nytt museiföremål utanför Sjöfartsmuseet är den över 150 år gamla oljefyrbyggnad som stått på Vålarö.

Karta: Sjöfartsmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!