Skarp IVO-kritik mot Oxelösunds socialtjänst

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar skarp kritik mot hur ett barnavårdsärende har skötts av socialtjänsten i Oxelösund. Bland annat har inte socialtjänsten satt in tillräckliga åtgärder för att hjälpa en ungdom, anser IVO.

OXELÖSUND2015-05-01 16:41

En förälder till en då 18-årig ungdom i Oxelösund anmälde under 2014 vid två tillfällen socialtjänstens handläggning till IVO. I klagomålen framfördes synpunkter på handläggningen av anmälningar om oro för ungdom, förälderns ansökan om hjälp för ungdomens räkning samt bedömningen av behovet av stöd och skydd för den aktuella ungdomen.

I sin bedömning av ärendet skriver IVO bland annat att socialtjänsten borde agerat snabbare och kraftfullare än vad som skedde. De frivilliga insatser som erbjöds var inte tillräckligt, menar IVO, och säger att flera kriterier för vård av ungdomen enligt LVU, Lagen om vård av unga, var uppfyllda genom att ungdomen använt droger, ägnat sig åt brottslig verksamhet och haft ett socialt nedbrytande beteende.

IVO riktar även kritik mot bristande dokumentation av socialtjänstens handläggning kring av den aktuella ungdomens ärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om