Skolchefen ska hålla koll på platsbehovet

Risken är uppenbar att vissa av Oxelösunds förskolor och skolor under innevarande läsår drabbas av akut platsbrist, säger skolchefen Peter Rasmussen med anledning av att han fått ett uppdrag att se över platstillgången på kort och lång sikt.

OXELÖSUND2015-10-07 22:28

Det var vid utbildningsnämndens senaste sammanträde som Peter Rasmussen fick ett brett uppdrag att utreda behovet av platser i Oxelösunds förskolor och skolor både i det korta perspektivet och på lång sikt. I uppdraget till Peter Rasmussen ingår att han ska kartlägga nuläget och framöver kontinuerligt bevaka och följa befolkningsmässiga förändringar, bostadsbyggande och andra faktorer som kan påverka hur många platser som behövs i kommunens förskolor och skolor.

Inför det årliga mål- och budgetarbetet ska Peter Rasmussen också göra en prognos över platsbehovet i förskolorna och skolorna för den kommande budgetperioden.

– Vid varje sammanträde med utbildningsnämnden ska jag också redogöra för det aktuella läget med barn och elever i samtliga verksamheter, säger Peter Rasmussen.

Peter Rasmussen konstaterar att det redan i dag börjar bli mycket trångt på flera håll bland kommunens förskolor och skolor, bland annat på Ramdalsskolan och Peterslundsskolan.

– Där handlar det om att det kan finnas enstaka platser kvar i enstaka klasser.

Peter Rasmussen befarar att det redan under det här läsåret kan bli så trångt i vissa skolor att kommunen behöver nya lokaler för att få plats med all skolverksamhet. Den enda skola där det i nuläget finns visst utrymme kvar för fler elevplatser är D-skolan i centrala Oxelösund, säger han.

– Det kan vara svårt att hitta mer utrymme i egna lokaler, säger Peter Rasmussen, och menar att man kan få leta utanför kommunens eget fastighetsinnehav för att hitta nya skollokaler när det blir nödvändigt.

Det är svårt att göra en prognos för hur många fler barn Oxelösunds kommun kan behöva göra plats för i förskolor och skolor framöver, menar Peter Rasmussen och konstaterar att det inte finns några tecken på att den nuvarande positiva inflyttningstrenden ska vika. Tvärtom, menar han, och pekar även på att det nyligen öppnade asylboendet i Hotell Ankaret också kan tillföra barn till Oxelösunds skolor.

Oxelösunds kommun planerar för att bygga en ny kombinerad förskola och skola på Frösängs gärde, men det kommer att dröja några år innan den står färdig. Det skolbygget förväntas vara klart till senast höstterminen 2019, men Peter Rasmussen säger att det skulle vara mycket tacksamt om den nya förskolan och skolan skulle kunna stå klar redan 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om