”Att ha en skolchef som står bakom sin organisation och är lyhörd för åsikter och alternativa lösningar vore fantastiskt. Istället har du valt att föra alla bakom ljuset och dessutom offentligt riktat generell misstro mot dina medarbetare, genom att i den skriftliga förklaring som gått ut till vårdnadshavare kring omorganisationen peka på att skolorna i Oxelösund inte är hållbara i sin kvalitet.”
Det skriver personal på Peterslundsskolan i ett brev som nått tidningen.
De riktar hård kritik mot utbildningschefen Marita Encke Dahlin och det förslag till ny skolorganisation som hon varit med och tagit fram, där Peterslundsskolan och Ramdalsskolan är tänkta att bli F-5-skolor och Oxelöskolan en 6-9-skola. Något som bland annat fått flera elever att reagera.
Det är drygt 20 personer ur Peterslundsskolans personalstyrka som skrivit under brevet. De vill dock vara anonyma i tidningen.
– Det är många som är starkt kritiska till förslaget på omorganisation. Jag tror att många i personalen känner sig lite uppgivna och tänker ”åh nej, inte nu igen”. Det är inte första gången det görs en omorganisation. Det har varit mycket protester tidigare, men då har man inte lyssnat utan besluten har genomförts ändå, säger en av dem till tidningen.
Hur tänker ni kring ekonomin – att det just nu saknas över 20 miljoner kronor för att få en budget i balans 2025?
– Vi förstår att det måste ske besparingsåtgärder, det vi invänder mot är själva processen. Det här kom som en överraskning, det kändes som att vi hade en helt okej budget. Det har inte förts en öppen dialog. Det här kom som en chock. Att göra en sådan här stor omorganisation rent praktiskt till höstterminsstarten, det är väldigt kort tid att rådda ihop det på, fortsätter hen.
I brevet uttrycks bland annat oro för hur det ska gå när elever i årskurs 6 ska gå på en i övrigt renodlad högstadieskola.
"Barn i åk 6 är inte redo att ta sig an en högstadiemiljö och vad det innebär med mindre tillsyn, resurspersonal, ämneslärarsystem och äldre elever som ofta har en annan jargong. Här kommer tryggheten och behovet av att bli sedd i alla dagens stunder fallera" skriver de.
Det anas även en trötthet över att det inte är första gången de som personal är med om något liknande. Att varje ny utbildningschef ska sätta sin prägel genom stora förändringar.
"Förslaget kom dessutom ut då det tidsmässigt inte fanns möjlighet till någon inverkan eller påverkan, vare sig från dina egna medarbetare inom organisationen eller för elever och deras vårdnadshavare".
"För det första fick vi, dina medarbetare, denna omvälvande information av dig via länk och du fanns därefter inte tillgänglig för frågor eller kommentarer utan det lämnades över till skolornas rektorer att ta hand om" fortsätter de.
Brevet nådde Oxelösunds kommuns utbildningschef Marita Encke Dahlin under torsdagsmorgonen. Hon vill dock inte kommentera kritiken, när SN når henne.
– Jag har jättegärna en dialog med personalen, men jag vill inte göra det via media. Jag skulle exempelvis behöva förklara hur mitt uppdrag ser ut, att jag är politiskt styrd och har i uppgift att få budgeten i balans. Sedan finns det nog 100 000-tals idéer kring hur det ska göras bäst, säger hon.