SSAB tvingas betala tillbaka pandemistöd

SSAB hävdade under pandemin att man lidit "allvarliga ekonomiska svårigheter till följd av coronapandemin" och begärde stöd. Nu tvingas företagsjätten betala tillbaka.

SSAB tvingas betala tillbaka pandemistöd.

SSAB tvingas betala tillbaka pandemistöd.

Foto: Jens Alvin

Oxelösund2024-05-02 06:40

Nyheten i korthet

  • SSAB tvingas betala tillbaka 5,2 miljoner i statligt pandemistöd som de fick under 2020, efter granskning från Tillväxtverket.
  • Tillväxtverket ifrågasätter SSAB:s påstådda "allvarliga ekonomiska svårigheter" under pandemin, då företagets soliditet endast minskade från 75,9 % till 71,9 %.
  • SSAB bestrider Tillväxtverkets beslut, men myndigheten håller fast vid att SSAB inte drabbats av ett tydligt negativt trendbrott i sin verksamhet.

Tillväxtverket har granskat det belopp, 5.2 miljoner, som SSAB fick tilldelat i stöd under perioden 1 april till den 31 december 2020 och kommit fram till att SSAB inte var berättigade till det. 

"Det är Tillväxtverket som har bevisbördan för att förutsättningarna för återkrav är uppfyllda. Tillväxtverket ifrågasätter inte att SSAB AB kan ha påverkats av coronapandemin. Det Tillväxtverket ifrågasätter är er uppgift att ni har fått tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter i den mening som avses i lagen om stöd vid korttidsarbete", skriver Tillväxtverket i beslutet.

Tidigare i år, den 1 mars, meddelades SSAB att Tillväxtverket övervägde att vita åtgärder efter att man konstaterat att företaget inte blev påverkat i någon större utsträckning under pandemin. Detta bestred i sin tur SSAB

"Det ni har anfört och åberopat förändrar inte Tillväxtverkets bedömning. Utredningen har visat dels att ni inte har drabbats av något tydligt negativt trendbrott i er verksamhet, dels att ni har haft kapacitet att hantera en eventuell variation i efterfrågan på arbetskraft", skriver myndigheten.

Företagets soliditet minskade inte heller speciellt mycket under pandemin, konstaterar Tillväxtverket.

"Att er soliditet minskat från den mycket höga nivån på 75,9 % till den fortsatt höga nivån på 71,9 % kan enligt verkets mening inte betraktas som allvarliga ekonomiska svårigheter".

Tidigare i veckan rapporterade SN om SSAB-topparnas löner. Den artikeln kan du läsa här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!