SN-TV: Ljusa rum i nygammal förskola

Om- och tillbyggda Ramdalens förskola, som tidigare hette Skattkistan, har nu varit igång sedan augusti. De nya lokalerna har blivit jättebra och gör det lättare att få till en modern pedagogisk verksamhet, säger förskolechefen Birgitta Snäck.

OXELÖSUND2013-10-24 07:08

Ramdalens förskola i Oxelösund har byggts ut från två till fem avdelningar, vilket innebär att förskolan numera totalt har plats att ta emot 94 barn, berättar Birgitta Snäck. Så många barn finns dock inte på förskolan i nuläget, tillägger hon.

– Just nu har vi 57 barn inskrivna här, säger Birgitta Snäck.

Ramdalens förskola har expanderat genom en ombyggnad av de lokaler vid Ramdalsskolan som tidigare användes som lägerhotell. Dessutom har förskolan genom en nybyggd, glasad gång byggts ihop med Ramdalsskolan. En inomhusförbindelse som kommer till stor nytta, säger Birgitta Snäck. Dels då förskolans fyra- och femåringar nu äter i Ramdalsskolans matsal, dels underlättar det förskolebarnens möjligheter att utnyttja musiksalen och aulan i Ramdalsskolan.

Ramdalens förskola förfogar nu över ljusa och rymliga lokaler som ännu inte är riktigt färdiginredda, berättar Madeleine Lövkvist, förskollärare och den på förskolan som haft huvudansvaret för de löpande kontakterna med arkitekten och byggarna.

– Skärmväggar ska komma på plats och viss utrustning ska kompletteras, men först vill vi bo in oss lite för att känna hur vi ska ha det. Att barnen får har inflytande är också viktigt, säger Madeleine Lövkvist.

De stora rummen i förskolans tillbyggda del är utformade för olika typer av aktiviteter. Traditionella avdelningar finns inte på förskolan, utan barnen får röra sig fritt efter intresse och behov. Det finns till exempel ett rörelserum, ett språkrum och ett rum avsett för kreativa, skapande aktiviteter. I anslutning till de stora rummen finns mindre sidorum, bland annat ett som är avsett som läs- och mysrum. Ett annat är inrett som slöjdrum och ett har vattenexperiment och -lek som tema. Glasväggar mot sidorummen ger ett generöst ljusinsläpp i lokalerna och dessutom underlättar det för personalen att se vad som händer i sidorummen, säger Madeleine Lövkvist.

I rummet för skapande aktiviteter tittar Birgitta Snäck ut över borden som är fyllda med kritor, pappershattar och annat material.

– Nu när vi inte behöver röja på borden för att äta här också kan vi mycket lättare göra lite större projekt. Vi kan bara lämna allt, gå och äta och sedan fortsätta direkt, säger hon.

Madeleine Lövkvist säger att hon är mycket glad över att de avsatta pengarna för förskoleutbyggnaden också räckte för att köpa in lekutrustning för förskolans utemiljö. Den tidigare lekgården har ungefär fördubblats till ytan och på den nya delen finns, förutom ny lekutrustning, en schaktad kulle som är tänkt att bli pulkabacke till vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om