SN-TV: Biograf Tärnan slocknar nu för evigt

I slutet av maj skrev SN om nedläggningen av biograf Tärnan i Oxelösund. Trots att hoppet levde ända in i augusti så fick man inte ihop pengar till en ny digital projektor. Nu somnar biografen in för alltid.

OXELÖSUND2013-08-09 06:37

"Bion nedlagd" står det med svart tusch på ett stort pappersark som ligger på matbordet i ett av Folkets hus gamla lunchrum.

- Jag ska sätta upp den på entrédörren senare i dag, säger Christer Fransson, biografmaskinist på Tärnan sedan 24 år tillbaka.

Alldeles nyligen blev det helt klart att biografen ska läggas ned. Situationen har varit känd sedan slutet av maj men nu är det definitivt. Det finns inga pengar till nya digitala projektorer. Lokalerna städas nu ut och de färgblekta filmaffischerna plockas ner från väggarna.

- Det känns ganska tomt och meningslöst att vara här egentligen. Skelettet är det enda som finns kvar, säger Christer, och leder in SN:s reporter i det urplockade maskinrummet.

Sedan årsskiftet är Sveriges biografer tvungna att ha en digital projektor för att kunna visa ny film eftersom filmbolagen har slutat att göra analoga kopior. Det är en ekonomiskt krävande biografreform som kostar hundratusentals kronor för biografägarna - pengar som många av de mindre anläggningarna, inklusive Tärnan, inte har. Svenska Filminstitutet har beviljat Tärnan finansiell hjälp för delar av kostnaden men det räcker inte. Närmare 400 000 kvarstår. Christer hoppades på Oxelösunds kommun men fick ett nej.

- Det har varit svårt att engagera kommunen, de är inte intresserade av biografer. Jag är besviken på att de inte ställer upp. Det tråkigaste är att Oxelösundsborna tappar en biograf, säger Christer.

Har öppnandet av Biostaden i Nyköping påverkat besökarantalet i Oxelösund?

- Nej, jag tror inte det har spelat någon större roll faktiskt. Vi har haft en ganska stadig kundkrets, säger Christer.

På kommunen menar man att det inte finns möjlighet att stötta biografen ekonomiskt av rent rättsliga skäl.

- Det går inte eftersom biograf Tärnan drivs privat och inte av kommunen. Vi får inte stötta privata företag ekonomiskt, säger Conny Zetterlund, kultur- och fritidschef på Oxelösunds kommun, och hänvisar till Kommunallagen.

Kvar i maskinrummet står de två bastanta projektorerna som tjänat biografen i nästan 60 år. "Gedigna maskiner", som Christer säger. De är från 1954 då biografen öppnade och har nu slutat att produceras. Branschen behöver de inte längre. I digitaliseringens tidsålder är det ingen som vill köpa maskiner som tjänar analoga syften.

- De hamnar på tippen, säger Christer nedstämt, och lutar armen över en av de två projektorerna.

Inom kort kommer Filmägarnas Kontrollbyrå och avregistrerar Tärnan. Det blir den sista spiken i kistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om