Civilförsvaret hade under kalla kriget en omfattande organisation. I dag finns inte mycket kvar av det – men de senaste åren har frågan lyfts. Nu har Civilförsvarsförbundet slutit avtal med de fyra kommunerna i östra Sörmland (Oxelösund, Nyköping, Gnesta och Trosa) om att starta frivilliga resursgrupper, FRG, som ska kunna stötta kommunerna under kriser.
– Det är för att vi ska kunna få hjälp vid olika allvarliga händelser. När våra egna resurser inte räcker till ska vi kunna kontakta den här gruppen. Det skulle kunna handla om allt från att hjälpa till med transporter till att bygga en mur med sandsäckar. Det skulle även kunna handla om att hjälpa till att ploga vägar om det blir ett kraftigt oväder, men mycket beror på vilken kompetens som kommer att finnas i de här grupperna, säger Niklas Thelin som är säkerhetsstrateg vid Oxelösunds kommun.
Allt är ännu i sin linda och nu handlar det om att rekrytera frivilliga till resursgruppen. Bland de saker som en framtida grupp kan tänkas ha som uppgift finns spridning av krisinformation till kommuninvånare, bistå vid utrymning av drabbade områden och fastigheter och att organisera frivilliga. De ska även kunna bistå med uppstart och drift av reservelkraft, samt bistå vid nödvattenförsörjning.
– Avtalet för vår del innebär bland annat att vi ska stå för lokaler om det behövs för utbildningsinsatser samt att betala dem som deltar i en insats, ungefär som ersättningen en deltidsbrandman får, säger Thelin.