Solgläntan kan bli nya förskolan i Oxelösund

Snart fattar utbildningsnämnden beslut om de ska godkänna ansökan eller ej.

Oxelösund2016-12-15 14:42

Företaget Malins Montessori har ansökt om att starta en ny förskola i Oxelösunds kommun. Om Solgläntans förskola blir verklighet ska den kunna ha plats för 50 barn och starta redan 1 januari på Oxelögatan, närmare bestämt i gamla Gärdesskolans lokaler.

Utbildningsförvaltningens förslag till beslut är att godkänna Malins Montessori AB som anordnare och huvudman till förskolan och utbildningsnämnden tar upp ärendet på sitt sammanträde den 20 december.

"Kommunens kapacitet och behov av platser framåt visar på ett snabbt ökat behov av nya förskoleplatser. Den ökande inflyttningen medför ökat antal invånare i kommunen. Ett godkännande av en fristående förskola i enskild regi påverkar inte kommunens egen verksamhet" står det i utbildningsförvaltningens bedömning.

– Vi är i ett läge då vi är i ett stort behov av förskoleplatser. Förhoppningsvis ser nämnden positivt på det här, men vårt förslag till beslut grundar sig i att den privata aktören får alla kvarvarande tillstånd klara och att de kan visa att allt är i sin ordning när det gäller exempelvis lokalerna. Gamla Gärdesskolan är inte längre i kommunens ägo. Samtidigt kan jag inte föregå nämndens beslut, säger utbildningschefen Peter Rasmussen.

Nämnden har sammanträde den 20 december och i förvaltningens handlingar står det att förskolan beräknas starta den 1 januari 2017. Hur kan det gå så fort?

– Det är företaget som angett att de kan starta då. Troligtvis har de gjort en del förberedelser.

SN har tidigare skrivit om att Oxelösund är i stort behov av förskoleplatser, framförallt i innerstaden och för barn i åldern ett till tre år.

– Det behövs 50 nya förskoleplatser, troligtvis till maj eller juni 2017. Men det kan handla om ett ytterligare behov, det beror på hur många som kommer in under våren, sa Christer Åhlfeldt som är administrativ chef på utbildningsförvaltningen i en intervju i november.

I dag driver Malins Montessori två förskolor i Oxelösund: Havsgläntan och Regnbågen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om