Sedan november 2018 har bibliotekspodden "Litteraturväven" släppt åtta halvtimmeslånga avsnitt om olika författare, både svenska och utländska. Personen bakom podden är Jonas Stål, som jobbar som bibliotekarie i Oxelösund. I slutet av juli blev podden rankad av TT som en av de bästa sommarpoddarna att lyssna på, vilket omnämndes i flera stora tidningar.
– Det känns jätteroligt och fantastiskt, men också lite läskigt, skrattar Jonas Stål.
Motiveringen tar upp Jonas Ståls förmåga att trollbinda lyssnaren när han biografiskt berättar om författarens liv från födelse till död med en P3 Historia-liknande känsla.
– Jag hade aldrig bara kunnat sitta och prata fritt. P3 Historia jobbar med manus, jag tyckte det var ett bra ingångssätt och använder delar av deras koncept. Men jag försöker undvika att bara vara en copy cat, berättar han.
Hittills har podden handlat om bland annat Karin Boye, Arthur Rimbaud, Moa Martinsson, Forough Farrokhzad och Paul Andersson.
– Jag tyckte det saknades en podd om litteraturhistoria, då tipsade en kollega mig om att jag borde göra en själv. Syftet med podden är att fylla det tomrummet och dessutom inspirera till läsning och till att hitta nya författarskap, säger Jonas Stål.
Litteraturväven släpper vanligtvis ett avsnitt en gång i månaden men har sommaruppehåll just nu. Nästa avsnitt kommer i september, då kommer det handla om den brittiska författaren Angela Carter. Podden finns att hitta på Soundcloud, Acast, Itunes och Spotify.