– Det är fantastiskt klart vatten i dag. Här kommer vi mest att leta efter däck och batterier, som är det mest miljöfarliga, säger Daniel Gebäck.
Han håller precis på att kränga på sig dykardräkten och ber kompisen Göran Wallmo att hjälpa till att dra igen en dragkedja. De två är med i den ideella föreningen Rena Mälaren. Föreningens syfte är att få folk att sluta slänga sopor i den ömtåliga vattenmiljön och samtidigt få bort skräp och gifter från Östersjön, Mälaren och andra vattendrag.
Vid en brygga lite längre bort håller deras kollega Fredrik Johansson på att bärga stora traktordäck som tidigare använts som fendrar, innan de försvunnit ner i djupet. Han simmar ner till botten, fäster en krok i dem och får sedan hjälp av de frivilliga som samlats på bryggan och med gemensamma krafter hjälps åt att dra upp de tunga, vattenfyllda däcken.
– Sådana här däck släpper ifrån sig miljögifter. Det finns en plastpåseskatt för att påsarna inte ska hamna i naturen – ni kan ju tänka er hur många plastpåsar ett sådant här däck motsvarar, säger han till medhjälparna på kajen.
Under måndagen var det Östersviken som låg i fokus och nu under tisdagen är det alltså fiskehamnen. Längs med kaj och strandkant ligger små högar med det som bärgats. Trots att det är en hel del som absolut inte ska ligga i Östersjön, menar dykarna att oxelösundarna verkar vara relativt ordentliga.
– Vi har inte hittat så mycket udda saker här, annat är det i Stockholm där vi fått upp både hagelgevär, pistoler och hela bordsuppsättningar. Sedan hittar vi massor av elektronik. Ett nytt fenomen är att vi har fått upp runt 1 000 elsparkcyklar som folk knuffar i från kajerna. Det motsvarar 30 ton, säger Fredrik Johansson.
Föreningen har över 300 volontärer som gör insatser både under och över vattenytan. Det görs regelbundet skräpdyk runt om i Sverige. Nästa skräpdyk i Sörmland sker vid Gnesta båtklubb.
– Vi ska nog åka till Nyköpingsån snart också. Folk lägger mer energi på att slänga saker i sjön än att åka till tippen med dem. I går fick vi upp 37 däck här, säger Göran Wallmo.
Några oxelösundare visste om dykarnas planer och står nu på kajkanten för att se vad som kommer upp.
– Jag tycker att det är roligt att kolla, men jag fattar inte att folk slänger så mycket grejer i havet. Mycket av det här är ju rena miljögifter, säger Kristina Duseng.