SSAB, LKAB och Vattenfall ska påbörja bygget av ett vätgaslager vid SSAB:s anläggning i Luleå. Lagret som beräknas kosta dryga 250 miljoner kronor är en del i Hybritprojektet som har en pilotanläggning igång just i Luleå. När koks och kol ska fasas ut kommer det bland annat att ersättas av el – och det är där vätgaslagret kommer in. Det kan användas som ett sorts gigantiskt batteri.
– Lagring ger möjligheten att variera efterfrågan på el och stabilisera energisystemet genom att producera vätgas då det finns mycket el, till exempel när det blåser, och använda lagrad vätgas när elsystemet är ansträngt, säger Andreas Regnell som är strategichef på Vattenfall och styrelseordförande i Hybrit.
Vätgasen kan produceras via elektrolys av vatten. Vätgasen kan sedan användas i anläggningens direktreduktionsreaktor för att ta bort syret från järnmalmspelletsen. Den järnsvamp som kommer ur processen ska sedan bland annat kunna smältas i den planerade ljusbågsugnen på SSAB i Oxelösund för att kunna tillverka stål.
Även fortsättningsvis finansieras Hybritprojektet delvis av skattemedel. De drygt 250 miljoner kronor delas i lika delar av ägarbolagen och Energimyndigheten som stöttar via Industriklivet.
Även vätgaslagret som byggs i ett bergrum är, precis som den närliggande vätgasdrivna masugnen, en pilotanläggning som ska vidareutveckla en befintlig teknik för lagring av vätgas.