SSAB: "Det måste bli dyrare att släppa ut koldioxid"

Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid, ståltillverkaren SSAB, vill att det ska bli dyrare att släppa ut just koldioxid.

Det pratades mycket om klimatet när SSAB gick ut med att de har valsat det första Hybritstålet i Oxelösund. Näringsminister Ibrahim Baylan fick en ljuslykta gjord av Hybritstål, kallad "Hoppets låga" från SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Det pratades mycket om klimatet när SSAB gick ut med att de har valsat det första Hybritstålet i Oxelösund. Näringsminister Ibrahim Baylan fick en ljuslykta gjord av Hybritstål, kallad "Hoppets låga" från SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Foto: Bobo Lindblad

Oxelösund2021-08-20 06:30

– Det måste bli dyrare att släppa ut koldioxid. Sverige måste se till att det förslag som nu finns hos EU inte blir urvattnat, utan snarare genomförs i en ännu striktare form, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Nu handlar de minskade utsläppen från företagets ståltillverkning även om en möjlig konkurrensfördel för SSAB. Att det ska bli dyrare att släppa ut koldioxid i EU, samt att det ska finnas klimattullar mot import av stål utanför unionen, var två saker som Lindqvist tryckte på när SSAB, tillsammans med LKAB och Vattenfall, gick ut med att de hade det första fossilfria Hybritstålet valsat i Oxelösund klart för leverans.

undefined
Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall, Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, näringsminister Ibrahim Baylan och Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB samlades i Oxelösund under onsdagen för att uppmärksamma att det första fossilfria stålet är klart för leverans.

Nyligen kom FN:s klimatpanel IPCC med en ny rapport. Enligt den är tillståndet för planeten värre än man tidigare trott, när det gäller klimatförändringarna. Om 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller till och med ha passerat 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid, bland annat på grund av koldioxidutsläpp.

– Vi har sett IPCC:s rapport och den påminner oss om att vi måste öka takten i vår omställning. Vi är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid, SSAB har ett extra stort ansvar för att få ner utsläppen, men vi kan inte göra det själva. Det finns stora ekonomiska risker med att ställa om en process som använts i mer än 1 000 år, säger Lindqvist.

Ställer SSAB om sin tillverkning enligt plan innebär det att Sverige och Finlands koldioxidutsläpp minskas med cirka tio respektive sju procent.

Karta: SSAB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!