Regeringens elprisstöd ska lindra konsekvenserna av de höga elpriserna. Stödet, som riktar sig till såväl hushåll som företag i elområde tre och fyra, gäller elkostnader under perioden oktober 2021 till september 2022. SSAB ser ut att bli det företag som får mest stöd, 475 miljoner kronor.
SVT har gjort en granskning som visar att de företag som haft störst elförbrukning även haft låsta elavtal och inte drabbats så hårt av det senaste årets höga elpriser. Det kan till och med vara så att energiintensiva företag som SSAB, Cementa och Borealis får elprisstöd för kostnader som de aldrig haft. De företagen har dock inte velat berätta hur stora elräkningar de haft under den aktuella perioden.
"Men dessa företag har alltså till skillnad från många hushåll lyckats undvika de höga elpriserna tack vare bundna elavtal", skriver SVT.
Tidningen har frågat SSAB vad de har för elkostnader i elområde tre och om de kommer att få tillbaka mer pengar i elprisstöd i Oxelösund och Borlänge än vad de betalat för elen.
– Innehållet i våra elavtal är inte publik information. Däremot har vi tidigare berättat att vi försöker prissäkra stora delar av våra avtal, säger Hanna Hoikkala som är press officer på SSAB.
Enligt Hanna Hoikkala använde SSAB 949 gigawattimmar på anläggningar i elområde tre under 2021. Totalt i Sverige handlar det om 1,5 terawattimmar. Enligt Energimyndigheten var hela Sveriges elanvändning under 2021 totalt 140 TWh, medan produktionen uppgick till 166 TWh.
– Oavsett fasta eller rörliga elavtal så ser vi att priset kommer att stiga över stödnivån framöver. Vi förväntar oss högre priser och har börjat anpassa produktionen efter det, fortsätter Hanna Hoikkala.
Något som understryks i den senaste kvartalsrapporten.
”Med bakgrund av det ansträngda läget på den nordiska elmarknaden så ser SSAB över hur vi kan flytta produktion till timmar med lägre belastning. SSAB har sedan tidigare prissäkrat större delen av elförbrukningen i Norden", står det där.
Exempelvis går SSAB:s anläggning i Luleå, i elområde ett, miste om elprisstödet, som riktar sig till södra och delar av mellersta Sverige. Stödet handlar om totalt 55 miljarder kronor och berör fem miljoner elkunder. I elområde 3, där både Oxelösund och Borlänge ligger, får kunderna 50 öre per kilowattimme i stöd.