SSAB får kritik: "Affären är helt vansinnig"

SSAB-planerna på att förvärva ett stort nederländskt stålverk får kritik. Om köpet genomförs skulle företagets utsläpp öka radikalt.

SSAB:s kommunikationsansvariga Mia Widell berättar att diskussionerna med den indiska stålkoncernen Tata steel, om ett eventuellt förvärv av stålverket i nederländska IJmuiden, inte är klara än.

SSAB:s kommunikationsansvariga Mia Widell berättar att diskussionerna med den indiska stålkoncernen Tata steel, om ett eventuellt förvärv av stålverket i nederländska IJmuiden, inte är klara än.

Foto: SSAB/Anders Wiklund/TT

Oxelösund2020-11-25 11:45

Nyligen bekräftade SSAB att de för diskussioner om att förvärva ett nederländskt stålverk.

– Den här diskussionen handlar om att förvärva ett stålverk i IJmuiden och ytterligare ett antal relaterade anläggningar. Om det genomförs vet vi inte ännu, det får vi återkomma till längre fram. Men vi kommer att utreda den här möjligheten noga och med högt tempo. Det är svårt att ge någon exakt tidtabell, men det handlar om ett potentiellt förvärv, sa Mia Widell, kommunikationsansvarig för SSAB, då.

Planerna på affären har sedan fått kritik för att det avsevärt skulle höja stålkoncernens utsläpp. Nu senast av en av aktieägarna, Carneige fonder, som enligt ägardatatjänsten Holdings äger 0,69 procent av kapitalet i SSAB.

"Jag tycker att affären är helt vansinnig av många skäl, främst för att det är ett strategibyte men också av det faktum att det tar bort fokuset från det fantastiska fossilfria stålet som vi och många andra köpt in oss i. Att vara ägare till bulkstål i Holland är jag inte jättesugen på”, sa Carneige fonders förvaltare Simon Blecher till tidningen Dagens industri.

Det nederländska stålverket, som ägs av en indisk koncern, tillverkar stora mängder stål, men släpper också ut mycket. Enligt uppgifter till SVT släpps det ut 12,9 miljoner ton koldioxid om året härifrån. Det är ungefär det dubbla mot vad alla SSAB:s svenska anläggningar släpper ut i dag.

Mia Widell kan inte säga mer om var diskussionerna om att förvärva det nederländska stålverket ligger just nu, mer än att ingenting är klart än.

Hur ser ni på den kritik ni fått kring ett eventuellt köp av stålverket i IJmuiden?

– Vårt mål om att bli först i världen med att leverera fossilfritt stål 2026 och att vara helt fossilfria 2045 kvarstår. Om det skulle bli en affär kring IJmuiden ser vi ingen anledning att ändra på de målen. Jag kan inte säga exakt hur en sådan plan skulle se ut, men våra mål är att bli fossilfria. Om man känner oss vet man att hållbarhetsfrågorna finns i vårt DNA, säger Mia Widell.

Om ni får Hybrittekniken att fungera i stor skala, kommer den att vara aktuell i IJmuiden om ni genomför förvärvet?

– Vårt mål är att nyttja Hybrittekniken i alla våra produktionsanläggningar. All vår produktion i Sverige, Finland och USA ska vara fossilfri. Hur vi ska dra nytta av Hybrit vid en eventuell affär i IJmuiden, det får vi titta på, säger Widell.

Karta: IJmuiden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!