Regeringen föreslår i vårändringspropositionen att ytterligare 100 miljoner kronor ska läggas på det som kallas Industriklivet. Det finns för att stötta industrin att ställa om till fossilfri produktion och har bland annat gått till SSAB:s projekt Hybrit. Hittills har SSAB fått stöd från Energimyndigheten i flera omgångar för att tillsammans med Vattenfall och gruvbolaget LKAB utveckla en metod att framställa stål utan de enorma utsläppen av koldioxid som ståltillverkningen ger i dag. Mer pengar till denna satsningen betyder mycket för stålindustrin.
– Det är jätteviktigt för SSAB:s långsiktiga hållbarhetsarbete för att skapa fossilfritt stål, säger Jacob Sandberg, platschef vid SSAB i Oxelösund.
– Det visar att SSAB:s tänk kring hållbarhet är helt rätt och det stärker oss i vår omställning. Vi känner och vet att vi är på rätt väg.
Om SSAB skulle lyckas i sina försök att tillverka stål utan stora fossila utsläpp skulle detta vara banbrytande och innebära en mycket stor konkurrensfördel i branschen.
Hybrit går ut på att tillverka stål utan kol genom att i stället använda vätgas. En förstudie har redan gjorts och nu arbetas med försök i en pilotstudie.
– Det går enligt plan, för närvarande håller vi på att bygga pilotanläggningen i Luleå, säger Thomas Hörnfeldt, ansvarig för hållbarhetsfrågor på SSAB.
– De bygger som fanken, nu händer det saker på riktigt.
Nästa år ska pilotanläggningen tas i drift och då ska den nya processen testas i liten skala. Därefter ska en större demonstrationsanläggning byggas. Var är inte beslutat än och Oxelösund är inte uteslutet. Pengarna från Industriklivet har varit ett bra stöd för Hybrit.
SSAB är Sveriges största utsläppare av koldioxid och växthusgasens påverkan på klimatet har varit känd sedan länge.
Tycker du att SSAB borde ha inlett det här arbetet tidigare?
– Hybrit är ett gigantiskt utvecklingsprojekt. Det ändrar stålindustrin i grunden och vi är pionjärer i det arbetet. Vi är fullt inställda på att bli fossilfria till år 2045, säger Thomas Hörnfeldt.