SSAB gör sig redo för högtryck i Oxelösund

Nu är det dags för det traditionella sommarstoppet på SSAB. Men nästa år blir det andra bullar. Då behövs båda masugnarna och stålverket kommer att gå på maxfart.

Foto:

Oxelösund2014-07-07 06:36

Redan nu börjar förberedelserna för det som lär bli SSAB:s största arbetstopp i Oxelösund på flera år. Masugnen i Luleå ska renoveras och kommer att stå still i cirka tre månader. Då ska allt svenskt stål tillverkas i kuststaden och något sommarstopp blir det inte tal om.

I januari startar SSAB upp den mindre masugnen i Oxelösund. Det blir första gången på länge som båda ugnarna här är igång samtidigt.

– Det är alltid kul att producera och utnyttja det system man har fullt ut, men sen är vi medvetna om att det här är tillfälligt. Det är inget större drag i marknaden och det hade väl varit roligare om det var så, säger Johan Wiig, platschef på SSAB i Oxelösund.

Under överlappningsperioden när alla tre ugnar är igång tänker SSAB bygga upp ett lager, eftersom ugnen i Luleå är så stor att den inte kan ersättas direkt av den lilla i Oxelösund.

Sist Oxelösunds mindre ugn användes var när masugn 4, även kallad Heta Greta, renoverades sommaren 2011. Därefter var marknadsläget så dåligt att företaget klarade sig på den mindre ugnen ändra fram till början av 2012, då man växlade över till masugn 4 igen.
Innan uppstarten ska ugnen pysslas om och personalen fräscha upp sina kunskaper. Dessutom förbereds stora ytor där extrastålet ska ligga innan det skickas vidare med tåg till Borlänge för valsning.
– Under stilleståndsperioden kommer vi upp i nivåer som vi aldrig tidigare har kört mot Borlänge, inte ens när det var full fart längre tillbaka i tiden, säger Johan Wiig.

Maxkapaciteten i Oxelösund begränsas av stålverket, som kommer att gå för full fart medan masugnarna anpassas därefter. För att palla trycket kommer bolaget också att behöva ta in mer personal under en period. Bemanningen är anpassad för en lägre produktionstakt och har så varit ända sedan stålmarknaden gav vika under finanskrisen. Hur många extraarbetare som behövs är dock inte klart än.

– Vi håller på att utreda hur behovet ser ut och hur vi ska köra från januari och fram till september, säger Johan Wiig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om