När Vladimir Putin beslutade att invadera Ukraina i slutet av februari fanns stålprodukter från SSAB redan i Ryssland eller på väg dit. SSAB hade fram till krigsutbrottet affärer med den stora grannen i öst. Ryssland levererade metallurgiskt kol, skrot och legeringar (uppgår till två procent av stålkoncernens totala inköp enligt verksamhetsberättelsen för 2020).
Ryssland har å sin sida köpt stålprodukter, framför allt slitstarkt stål (uppgår enligt SSAB:s ledning till en procent av den totala försäljningen).
Men med kriget har spelreglerna ändrats. SSAB har slutat göra affärer med Ryssland. Samtidigt har SSAB tvingats göra nedskrivningar i sin kvartalsrapport för första året på miljoner.
Nedskrivningar görs bland annat för fordringar, till exempel produkter som inte betalats, eller lagervaror, som man misstänker gått upp i rök.
Men vad nedskrivningar i detalj beror på vill inte SSAB säga.
– Tyvärr kan vi inte gå in i detalj kring kundavtal och det gäller generellt, uppger SSAB:s presschef Hanna Hoikkala och fortsätter:
– Efter att Ryssland invaderat Ukraina uppstod osäkerhet kring den fortsatta driften av Ruukki Constractions verksamhet i Ukraina samt SSAB:s försäljningskontor i Ryssland, vilket ledde till nedskrivningar (56 miljoner i Ukraina och 158 miljoner i Ryssland) av tillgångar.
Om SSAB kan använda några påtryckningsmedel för att få betalt för sina produkter vill man inte heller säga utan hänvisar till att det är kundavtal.