SSAB i domstol om tillstånd för utsläpp i Oxelösund

Trots att tolv år har gått är miljötillståndet för SSAB i Oxelösunds verksamhet inte klart än. I veckan möttes bolaget och länsstyrelsen i Mark- och miljööverdomstolen.

Det har tvisats om tillståndet för SSAB:s utsläpp av föroreningar i tolv år.

Det har tvisats om tillståndet för SSAB:s utsläpp av föroreningar i tolv år.

Foto: Tommy Kägo

Oxelösund2019-04-11 20:05

På ena sidan i sal fem i Nyköpings tingsrätt, som den här dagen är utlånad till Mark- och miljööverdomstolen, sitter tre personer som företräder SSAB. Stålbolagets miljöchef i Oxelösund Kristina Branteryd för talan. På den andra sidan i den ljusa salen sitter fem personer från länsstyrelsen i Sörmland på rad, med bland andra miljövårdsdirektör Anne-Li Fiskesjö och länsjurist Måns Cederberg.

Frågan de tvistar om handlar om hur mycket föroreningar ståljätten i Oxelösund får släppa ut till luft och vatten. Det är ingen lätt fråga att lösa och arbetet har alltså pågått i tolv år.

När SSAB i Oxelösund sökte sitt miljötillstånd 2007 fick bolaget en prövotid för tolv punkter för att utreda särskilda utsläppsfrågor. Det handlade bland annat om stoft från masugnarna, svavel, kväveoxider, zink och utsläpp till vattnet i Ålöfjärden. Åtta år senare var fortfarande ingen av de tolv punkterna lösta.

Ytterligare fyra år senare är några punkter lösta, men vissa kvarstår. Länsstyrelsen vill bland annat ändra tidigare riktvärden till gränsvärden som inte får överskridas. Länsstyrelsen vill även ha ett gränsvärde för totala utsläpp till luft och vatten.

– ­SSAB är länets största föroreningskälla, därför är det en viktig fråga, säger länsjurist Måns Cederberg.

SSAB hävdar å sin sida att det är svårt att mäta utsläppen så exakt som länsstyrelsen önskar eftersom det handlar om mycket låga halter i mätningarna. Dessa ska multipliceras med mycket stora flöden och en liten felmätning kan få stora konsekvenser.

– Det påverkar rättssäkerheten, förklarade Kristina Branteryd för rätten.

– Det är inte rimligt att ha det som ett begränsningsvärde och som grund för att kunna åtala oss för miljöbrott.

Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för SSAB, svarade att för att kunna göra tillsyn behövs gränsvärden.

– Uppgifter om totala utsläppen till luft och vatten skulle underlätta tillsynen, sade Anne-Li Fiskesjö.

Ingela Eklöf, miljöhandläggare på länsstyrelsen, förklarar att det behövs för att bedöma SSAB:s påverkan på miljön.

– Om vi inte har kontroll på de totala utsläppen till luft och vatten kan man inte göra en bedömning av den miljöpåverkan som verksamheten har.

Men Kristina Branteryd menar att gränsvärden för totala utsläpp inte leder till någon miljönytta eftersom de skulle behöva vara så stora för att innefatta eventuella störningar i processen.

­– Det här kostar oss hur mycket tid som helst och ger ingen miljönytta alls.

Om rätten skulle gå på länsstyrelsens linje kan vissa punkter återvisas till mark- och miljödomstolen för ytterligare utredning. Något som SSAB inte skulle uppskatta då bolaget samtidigt befinner sig i en process för att få tillstånd för den nya verksamheten med ljusbågsugn.

– Det som eventuellt händer nu är att vi får driva dubbla processer, säger Kristina Branteryd.

SSAB:s miljötillstånd

Processen om de olika prövotiderna har pågått i tolv år.

Frågor som kvarstår handlar bland annat om totala utsläpp till vatten och luft.

Länsstyrelsen har överklagat mark- och miljödomstolens dom som inte angav några gränsvärden för totala utsläpp till luft och endast ett gränsvärde gällande PH för utsläpp till vatten.

Länsstyrelsen kräver också gränsvärden för utsläpp från vissa enskilda processer.

Dom meddelas av mark- och miljööverdomstolen den 18 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!