SSAB-aktien som i år sjunkit med nästan 25 procent rasade med omkring 5,5 procent vid Stockholmsbörsens öppnande på torsdagen då SSAB släppte sin rapport för årets tredje kvartal. Företaget redovisade en förlust med 438 miljoner, det kan jämföras med förlusten på 104 miljoner under samma period förra året.
Man kommer nu att inleda förhandlingar om minskning av personalstyrkan i Finland med upp till 295 personer. Det är framför allt inom det nyligen sammanslagna finska Ruuki constructions anläggning i Brahestad som drabbas av de största besparingsåtgärderna. Samtliga 2 455 personer är under utvärdering och 210 tjänster riskerar att försvinna. Enligt SSAB är besparingarna en del av ett effektiviseringsprogram som startats redan vid sammanslgningen av Ruukki och SSAB.
– Det vi gör i Finland är en del av tidigare kommunicerade åtgärder, så det är inget nytt, säger Marie Elfstrand, presschef på SSAB.
Sammantaget beräknar SSAB att effektiviseringarna ska bespara koncernen 2 miljarder kronor i sänkta kostnader till 2017. Vilka effekter detta kommer att få på verksamheten i Sverige och Oxelösund är dock ännu oklart.
– Vi pratar inte om Oxelösund alls i dag, utan det är Brahestad som diskuteras nu. Vi har redan gjort vissa neddragningar i Sverige för exempelvis Borlänge där viss verksamhet flyttats till Tavastehus i Finland, säger Marie Elfstrand.
Divisionen SSAB special steels, där Oxelösund utgör hälften av verksamheten, ökade dock sin försäljning med 17 procent jämfört med samma period i fjol.
– Vi jobbar över hela SSAB kontinuerligt för att se hur vi kan bli mer effektiva. Vi tror på att bli lite bättre varje dag, då behövs inga stora åtgärder, säger Per Olof Stark, divisionschef för SSAB special steels.
SSAB spår en något ökad efterfrågan under 2016 och koncernens dåliga resultat härleds till en hård global konkurrens med låga vinster hos alla aktörer samt stora investeringskostnader under tredje kvartalet.
– Det är en tuff marknad och det är i princip överkapacitet i hela världen, så det gäller att vara lite duktigare än alla andra, säger Per Olof Stark.