SSAB ska lyftas som varumärke

Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, anser att SSAB:s världsledande ställning är en outnyttjad resurs.
– Det är något vi borde använda oss mer i marknadsföringen av Oxelösund, säger hon.

Oxelösund2013-08-22 06:39

Vad innebär en stor arbetsgivare som SSAB för möjligheter och risker för en liten ort som Oxelösund? Flera personer som SN talar med lyfter fram järnverkets världsledande ställning. Catharina Fredriksson (S), tycker att Oxelösund ska se det som en möjlighet att locka fler invånare till kommunen.

– SSAB framställs ofta som stora och grå industrin, men vi ska vara stolta över SSAB, säger hon.

Även Peter Eklund, omvärldsanalytiker på länsstyrelsen, har samma uppfattning. Han poängterar att järnverket har en unik ställning i världen och att det ger invånarna i Oxelösund anledning att känna sig stolta.

Peter Eklund arbetade på regeringskansliet under 70-talet och såg på nära håll hur svensk stålindustri omstrukturerades. SSAB Oxelösund har klarat övergången till ett nischat järnverk på ett exceptionellt vis. Men det finns inga garantier för att det fortsätter att vara lönsamt i framtiden, mycket hänger på vad som sker i omvärlden.

Samtidigt pekar andra på att näringslivet i Oxelösund behöver breddas. Idag har många företag en koppling till SSAB. Många av butikernas kunder är anställda på järnverket. En neddragning kan få allvarliga konsekvenser för både underleverantörer och andra småföretag.

Tell Mellander, ordförande för företagarna i Nyköping Oxelösund, efterlyser en större entreprenörsanda i Oxelösund.

– Det är inte bra att stå på ett ben, vi behöver bredda perspektivet, det är en självbevarelsedrift, säger han.

Samtidigt säger han att företag etablerat sig i regionen för att ligga nära SSAB. Flera har en marknad utanför Oxelösund och överlever om de förlorar SSAB som kund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om