SSAB vill snabba på klimatomställning

Koncernen vill påskynda på omställningen mot att tillverka fossilfritt stål – även på andra anläggningar än den i Oxelösund. Men allt förutsätter att de elkablar som behövs kommer på plats.

"Ambitionen är att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen kring 2030, 15 år före tidigare kommunicerad plan", skriver SSAB i ett pressmeddelande. På bilden vd:n Martin Lindqvist.

"Ambitionen är att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen kring 2030, 15 år före tidigare kommunicerad plan", skriver SSAB i ett pressmeddelande. På bilden vd:n Martin Lindqvist.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oxelösund2022-01-28 15:04

SSAB vill att produktionen i koncernen ska ställas om till att bli koldioxidfri tidigare än vad bolaget sagt hittills.

– Vi ser en överraskande stark efterfrågan på fossilfritt stål, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

Därför byggs nu anläggningarna i Luleå och Brahestad om med elektriska ljusbågsugnar och valsverk. Planen är att ersätta anläggningarnas nuvarande system med så kallade minimills.

"Ambitionen är att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen kring 2030, 15 år före tidigare kommunicera plan", skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Även ståltillverkarens anläggningar Borlänge och Tavastehus ska anpassas för den nya produktionen.

Satsningen kommer att kosta runt 45 miljarder kronor, enligt Martin Lindqvist.

– Det finansierar vi med eget kassaflöde, säger han.

undefined
SSAB:s valsverk i Oxelösund. Arkivbild.

I Oxelösund har SSAB redan kommit en bit på väg. Här är planen att koksverk och masugnar ska läggas ner och att en ljusbågsugn ska vara redo att smälta skrot 2026. I Sörmland har mycket handlat om hur den nya kraftledning som behövs ska dras och SSAB har uttryckt oro för att den inte ska vara klar i tid. På den sörmländska landsbygden har bland annat markägare i sin tur pekat på hur en luftledning mellan Hedenlunda och Oxelösund påverkar området där den är tänkt att gå fram.

På de andra orter där ståltillverkaren nu vill ställa om finns inte heller helt färdiga lösningar när det gäller eltillförseln.

– Vi behöver hjälp med det, kraftöverföringen är viktig för omställningen, säger Martin Lindqvist.

Det SSAB nu sjösätter kräver enorma mängder el och de är långt ifrån det enda företag som vill ställa om till fossilfritt och därmed behöver el. Elkablarna ligger inte i SSAB:s hand, utan det är kraftbolagen som står för dem.

Det finns ett kösystem, och SSAB bedömer att företaget kommer att kunna få de två terawattimmar som behövs både i Luleå och i Finland för att kunna ställa om, förklarar Lindqvist.

– Det är klart att det kan uppfyllas, men frågan är hur lång tid det tar. Det kommer att krävas mer el, det är alla överens om, säger han.

Under fredagen släppte SSAB även 2021 års sista kvartalsrapport. Omsättningen uppgick till 27 337 miljoner kronor, jämfört med 16 988 miljoner kronor ett år tidigare. För helåret blev det ett rörelseresultat på 18 837 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!