SSAB:s kvartalsresultat lägre än förväntat

Stålkoncernen SSAB:s resultat för andra kvartalet i år blev lägre än vad analytiker hade förväntat sig. Faktorer som pressade ner resultatet var bland annat kostnader för renoveringen av SSAB:s masugn i Luleå och lägre priser på grovplåt i Nordamerika.

SSAB

SSAB

Foto:

OXELÖSUND2015-07-22 13:00

När SSAB på onsdagen presenterade sitt bokslut för andra kvartalet i år framgick det att rörelseresultatet, exklusive jämförelsestörande poster, slutade på 301 miljoner kronor. För samma kvartal 2014 landade rörelseresultat på 167 miljoner kronor.

Enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Reuters hade branschanalytiker i genomsnitt räknat med ett resultat på 513 miljoner kronor för SSAB:s andra kvartal i år. Stålkoncernens rörelseresultat, exklusive jämförelsestörande poster, för det senaste kvartalet innebar även en minskning med 263 miljoner kronor jämfört med första kvartalet 2015.

För andra kvartalet i år redovisar SSAB en vinst före skatt på 79 miljoner kronor. Den siffran kan jämföras med en vinst på 73 miljoner kronor under motsvarade period frra året.

Under andra kvartalet i år har SSAB:s svenska enheter haft vissa produktionsproblem, vilket har påverkat leveranserna negativt. Hos SSAB i Oxelösund har det handlat om vissa problem i ämnesugnarna, vilket har lett till förseningar i leveranser till kunder, berättar Håkan Folin, SSAB:s finansdirektör.

– Vi har identifierat problemen och räknar med att få ordning på förseningarna under tredje kvartalet och att vi ska komma tillbaka till normal leveranstakt till kunderna, säger Håkan Folin.

Under sommaren körs båda masugnarna hos SSAB i Oxelösund för fullt, för att täcka upp för SSAB:s masugn i Luleå som är stängd för renovering under sommaren. Masugnen i Luleå beräknas vara igång igen till 1 september.

– Båda masugnarna i Oxelösund kommer att köras i varje fall till 1 september och möjligen något längre, för att säkerställa att masugnen i Luleå kommit igång stabilt. Sedan kommer den mindre masugnen i Oxelösund att stängas, säger Håkan Folin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om