Kolhögarna ska bort från Oxelösund. Det som svärtat ner staden ska fasas ut när masugnarna stängs och en ljusbågsugn kommer istället. Men när kolet avskaffas försvinner också den gas som tas tillvara i processen och som sedan används i ståltillverkningen.
SSAB i Oxelösund och Borlänge behöver då biogas motsvarande 2 TWh per år. Det är i dagsläget hela Sveriges biogasproduktion. Jämförelsevis var den totala elproduktionen i Sverige 159 TWh 2020.
"Vi behöver ställa om och möta framtidens miljökrav för en hållbar stålproduktion, det kan säkra jobben lokalt men också utveckla nya arbetstillfällen i nya samarbeten", säger SSAB energichef Tomas Hirsch i ett pressmeddelande.
Det planeras för en naturgasterminal i Oxelösunds hamn som i ett inledningsskede är tänkt att användas till fossil naturgas. Det duger dock inte om SSAB ska kunna kalla sitt stål fossilfritt, men naturgasterminalen kan lika gärna fyllas med lokalt producerad biogas. Då måste dock produktionen öka dramatiskt. I dag produceras det biogas på ett fåtal ställen i Sörmland, bland annat vid reningsverk.
I vintras skrev tidningen om en studie som pekade ut Oxelösunds hamn som ett möjligt biogascenter.
– Det här är en kastrull full med möjligheter när det gäller att gynna klimatet och omställningen i stort. Jag tror att det kan hända jättemycket saker i Oxelösund, sa Anna Adolfsson som arbetade som trainee vid Oxelösunds hamn och SSAB i en intervju då.