Stålkrisen: EU-politiker träffade metallarbetare

Den europeiska stålbranschen hoppas att EU inför tullar på kinesiskt stål. Därför var intresset stort när EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) besökte SSAB i Oxelösund på fredagen.

Foto:

Oxelösund2016-03-11 17:56

Det var IF Metalls järnbruksklubb som hade bjudit in EU-parlamentarikern till samtal om ståltullarna. Frågan om Kinas låga priser på mängder av stål oroar stålbranschen i hela Europa, inte minst i Oxelösund där SSAB nyligen varslat om att över 200 jobb kan försvinna.

Höjda tullavgifter på kinesiskt stål i EU skulle gynna det europeiska stålet, men kan samtidigt skada handelsförhållandet mellan Kina och Europa, enligt Olle Ludvigsson.

En av frågorna som diskuteras är Kinas marknadsmässiga status. Kritiker, däribland Olle Ludvigsson, menar att Kina inte ska betraktas som marknadsekonomi, som Världshandelsorganisationen, WTO, gör. Samtidigt ser han risker med att vara oförsiktig med införandet av tullar.

– Kina är ingen marknadsekonomi, men det är en väldigt stor marknad. Vi vill inte råka ut för att det ska ge ett handelskrig mellan Kina och Europa för det tror jag inte att vi skulle gynnas av. Kina kan öppna med liknande spärrar, säger Olle Ludvigsson.

I EU fortsätter politikerna att utreda frågan, som diskuteras i parlamentet. Enligt Ludvigsson vore den bästa lösningen att få till ett regelverk för rättvis konkurrens.

– Det är väldigt tur att vi har EU som är en stark förhandlingspartner istället för att Sverige skulle stå själva.

– Vart vi hamnar i slutändan vet vi inte ännu. Man måste väga de olika delarna mot varandra, men jag tycker inte att vi ska anta Kinas marknadsstatus utan att införa anti-dumpningsregler, säger Olle Ludvigsson.

Under diskussionerna med EU-politikern slöt ett tiotal fackliga representanter upp. Intresset var stort och frågorna var många, även om toppolitikern bara hann ägna en dryg halvtimme åt mötet med metallarbetarna, som tycker att EU:s beslutsfattande kring tullarna går för trögt.

– Jag tycker att situationen är problematisk eftersom det påverkar oss så pass mycket, säger Erik Rosén, lokalt huvudskyddsombud på stålverket.

Han tyckte att det var intressant att EU-politikern från Göteborg, med många år bakom sig som facklig representant på Volvo, besökte orten.

– Det känns skönt att få återkoppling från den nivån i ledet och det är extra bra att han har lång facklig erfarenhet att relatera till, säger Erik Rosén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!