Stärkt röd majoriteti Oxelösunds fullmäktige

Oxelösunds kommun kommer även under de närmaste fyra åren att styras av en röd majoritet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tillsammans 17 mandat av totalt 31 i Oxelösunds kommunfullmäktige.

OXELÖSUND2014-09-15 22:42

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick stärkta ur söndagens val, enligt de preliminära siffrorna. Socialdemokraternas ökade väljarstöd från 39,3 procent i valet 2010 till 41,2 procent räckte till ett nytt mandat, vilket innebär att Socialdemokraterna får totalt 13 mandat. Vänsterpartiets väljarstöd ökade från 11,3 procent 2010 till söndagskvällens 12,7 procent, men partiet står kvar på fyra mandat.

– Det känns bra att vi får fortsätta. Vi har bra förutsättningar för en stark röd majoritet som ska fortsätta att utveckla Oxelösund, säger kommunalrådet Catharina Fredriksson (S).

Allianspartierna i Oxelösunds kommunfullmäktige, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet, tappade tillsammans tre mandat, till totalt nio. Oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) menar att Moderaternas väljartapp, som ledde till att partiet förlorade två mandat i fullmäktige, mycket handlade om att tidigare moderata väljare i det här kommunvalet i stället röstade på Sverigedemokraterna. En svängning som innebar att Sverigedemokraterna ökar från ett till tre mandat i Oxelösunds fullmäktigeförsamling.

Dag Bergentoft berättar att han och övriga moderater under den lokala valkampanjen konstaterat att det varit främst två frågor som fått väljare att byta parti från M till SD.

– Det har varit invandringen och pensionerna. Många pensionärer har tröttnat på att betala mer skatt än löntagare, säger Dag Bergentoft.

Dag Bergentoft gör också analysen att det i huvudsak varit medelålders och äldre M-väljare som nu röstat på SD.

– M har också lokalt dragits ner av att det inte gått tillräckligt bra i riksdagsvalet, säger Dag Bergentoft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om