Frågan om att göra Oxelösund till del av det finska förvaltningsområdet väcktes i ett medborgarförslag i maj 2012 och har sedan åkt fram och tillbaka en del i det kommunala maskineriet. I januari i år avslogs förslaget i kommunstyrelsen, något som oppositionen reserverade sig emot, medan det i februari blev det ett beslut om återremiss i kommunfullmäktige.
–Vi hade ett för dåligt underlag från början, vi var rädda att man skulle behöva skära i den övriga välfärden, förklarar Patrik Renfors (V), ledamot i kommunstyrelsen, det inledande motståndet mot medborgarförslaget från den röda majoriteten.
Med ett bättre beslutsunderlag för förslaget att Oxelösunds kommun ska ingå det finska förvaltningsområdet fick förslaget också majoritetens stöd vid kommunstyrelsens senaste sammanträde. Nu råder alltså politisk enighet om förslaget när det på nytt finns med på kommunfullmäktiges dagordning.
Dag Bergentoft (M), oppositionsråd i Oxelösunds kommun, är kritisk till att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte från början stöttade förslaget om att kustkommunen skulle ingå i det finska förvaltningsområdet. Han menar att den politiska majoriteten varit sen med att fånga upp signaler från den del av befolkningen i Oxelösund som har finska rötter om vikten av ökad finskspråkig service i kommunen.
Esko Hietala, ordförande i Finska föreningen i Oxelösund, bekräftar att behovet av finskspråkig service i kommunen är stort och växer. Han berättar var tionde invånare i Oxelösund har finska rötter och att många av dem nu börjar bli till åren och då riskerar att tappa den svenska de lärt sig. Därmed blir till exempel behovet av finsktalande personal på kommunens äldreboenden allt större.
–Vi börjar bli gamla nu och behöver mer hjälp, inflikar Anna-Maija Alajoki, en annan av de drivande krafterna i Finska föreningen i Oxelösund.
Vid ett möte i kommunhuset i Oxelösund på måndagsförmiddagen överlämnades drygt 200 namnunderskrifter insamlade av Finska föreningen till stöd för ökad finskspråkig service i kommunen.