Större hus och nya tomter blir verklighet i området

En ny detaljplan är klubbad för Granlidens fritidshusområde i Oxelösund. Detaljplanen tillåter större hus och en viss förtätning med nya tomter, vilket ska underlätta ett utökat permanentboende i området. Anslutning till kommunalt vatten och avlopp ska också utredas.

OXELÖSUND2015-12-29 14:19

Den nya detaljplanen för Granlidens fritidshusområde är ett steg i kommunens långsiktiga strategi att befolkningen i kommunen ska öka med en procent per år. För att bädda för en befolkningsökning krävs en god bostadsförsörjning och kommunen anser att Granlidens fritidshusområde har goda möjligheter att utvecklas till ett permanentboendeområde.

En grundförutsättning för ett utökat permanentboende i Granlidenområdet är större byggrätter, vilket finns med i den nya detaljplanen för området som miljö- och samhällsbyggnadsnämnden godkände vid sitt senaste sammanträde. En vanlig byggrätt, det vill säga den tillåtna ytan på en huvudbyggnad, är 70 kvadratmeter i den gamla detaljplanen. I den nya detaljplanen är den största byggnadsarean för en huvudbyggnad utökad till 130 kvadratmeter, plus att en komplementbyggnad får vara maximalt 50 kvadratmeter.

I den nya detaljplanen är den högsta byggnadshöjden satt till 3,5 meter, detta för att öka flexibiliteten på kuperade fastigheter. Dessutom är suterrängvåningar undantagna från regeln om högsta byggnadshöjd för att möjliggöra sådana på tomter där topografin tillåter det.

En viss förtätning i fritidshusområdet finns också inlagd i den nya detaljplanen, som innehåller fem nya tomter. en målsättning är att alla de nya tomterna ska bli minst 1 000 kvadratmeter stora. Dessutom ska två arrendetomter som tillhör Granlidens sommarstugeförening styckas av och bli fristående fastigheter. En viktig del i planarbetet har varit att hitta en balans mellan en förtätning och att bevara områdets småhuskaraktär.

Tanken är också att Granlidens fritidshusområde ska anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Hur detta ska gå till ska utredas.

Ett slutligt beslut om den nya detaljplanen för Granlidenområdet ska tas av Oxelösunds kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om