Storslagen marin museiinvigning

Gamla scoutstugan som har renoverats och byggts om för att kunna husera en stor bit av Oxelösunds historia har nu invigts.

_DSC7108.jpg

_DSC7108.jpg

Foto:

Oxelösund2015-05-03 17:38

Sörmländska landshövdingen Liselott Hagberg klippte bandet och invigde därmed Oxelösunds sjöfartsmuseum och tillika klubb Maritims nya lokal på söndagen.

Invigningen öppnades av kommunalrådet Catharina Fredriksson som tackade klubbens medlemmar för att de samlar deras "ovärderliga kunskap" i det nya museet. Även landshövdingen Liselott Hagberg, som klippte bandet, tackade klubben som funnits i 31 år.

"Ni bidrar till att Oxelösunds historia blir mer komplett och hjälper oss att förstå vår historia", sa hon när hon stod på scenen.

94-åriga sjökaptenen, och klubb Maritim-medlemmen, Bengt Ahlin var på plats för att dokumentera händelsen.

– Jag har varit med sedan starten, säger Bengt Ahlin.

– Det är bra att vi får en ny lokal, men jag tycker att den är lite väl liten. Klubben har ett väldigt stort nautiskt bibliotek och det har vi inte fått in här. Jag tror vi behöver ett större annex.

Utöver invigningens talare fanns även bandet Brassox på plats vars musik fyllde hamnen med musik, medan besökarna åt sig mätta på korv med bröd och betraktade museets nautiska föremål.

3 000 timmar ska det ha tagit klubbens medlemmar att färdigställa sjöfartsmuseet. Medlemmen Göran Thordin kallar sig själv amatör och lekman, men stolt medlem i klubben.

– Jag har inte gjort så mycket för jag är en gammal gubbe, men mina yngre kollegor har gjort mycket fint. Framförallt är lokalen ett klubbhus och inte ett museum. Varje onsdag träffas vi och dricker kaffe, har bildvisningar, intressanta föredrag och filmer. Trots den höga medelåldern är det en livaktig förening, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om