– Det här är en kastrull full med möjligheter när det gäller att gynna klimatet och omställningen i stort. Jag tror att det kan hända jättemycket saker i Oxelösund, säger Anna Adolfsson som arbetar som trainee vid Oxelösunds hamn och SSAB.
För Oxelösunds hamns räkning har hon gjort en studie för hur den planerade naturgasterminalen i hamnen skulle kunna fyllas med biogas istället för fossil gas. Användandet av naturgas är nämligen en stor källa till koldioxidutsläpp.
– Jag har jobbat med det här projektet förutsättningslöst, med att kolla på hur vi kan få förnyelsebar energi till Oxelösund och SSAB. I den LNG-terminal som planeras i Oxelösunds hamn går det lika gärna att stoppa in biogas som naturgas. Det handlar om metan i vilket fall som helst, säger Adolfsson.
Biogas framställs redan på flera håll i Sörmland, bland annat på reningsverk där hushållsavfall rötas och blir metangas. Men när fler ställer om till förnybar energi lär dagens produktion inte räcka på långa vägar.
– Vi vet att den biogas som produceras i Sverige i dag är långt ifrån tillräcklig. Bara SSAB:s behov för det fossilfria stålet i Oxelösund och Borlänge 2026 skulle vara ungefär 25 procent av dagens produktion.
Hon pekar på att biogasen skulle kunna nå även andra konsumenter via Oxelösund och att det troligtvis finns en ökad efterfrågan.
Förutom den rötningsteknik som bland annat används vid rötning av komposterat matavfall så har hon tittat på de så kallade förgasningsanläggningar, som närmast är att likna vid kolmilor. Sådana anläggningar används inte konventionellt i Sverige i dag.
– De skulle kunna utvinna metan från exempelvis rester från skogsbruket, som rötter eller skog som angripits av skadedjur. Samtidigt kan de här två anläggningarna fungera i symbios med varandra och ta vara på varandras restprodukter.
– En konkret sak som jag tittat på är möjligheterna att kombinera de här två anläggningarna i Oxelösund. Det skulle kunna vara klimatomställning i praktiken. Men det är väldigt viktigt vad man stoppar in. Det här får inte konkurrera med matproduktion.
Adolfsson poängterar att det inte finns några färdiga planer på att genomföra det här i Oxelösund.
– Allt är möjligheter. Det är en studie och det finns ambitioner. Samtidigt finns det så många aspekter i det här och så stora systemförändringar som måste göras. Vi får mejsla vidare på det här tillsammans.