Lärarnas riskförbund har för andra året i rad tagit temperaturen på skolan runt om i Sverige. Genom flera olika parametrar, så som bland annat elevresultat, likvärdighet och lärarbehörighet rankar man kommunerna mot varandra. Redan förra året låg Oxelösund lågt, plats 251 av totalt 290. Nu tappar man ytterligare placeringar och hamnar på plats 260. Sämst presterar kommunen framförallt på elevresultat där endast sju kommuner rankas lägre.
Andelen elever som erhållit godkänt betyg på nationella proven i årskurs 6 ligger nästan tio procentenheter under riksgenomsnittet. Även i antalet elever som är behöriga till gymnasiet ligger sju procentenheter under riksgenomsnittet.
Stefan Johansson (M) andre vice ordförande i utbildningsnämnde, tror att kommunens storlek på skolpeng har en stor del i det låga resultatet. Enligt Stefan Johansson lägger Oxelösunds kommun mindre pengar på skolpengen än kommuner i jämförbar storlek.
– Det här är samma typ av resultat vi sett i flera år. Vi lägger mindre pengar än jämförbara kommuner. Även om resurser och pengar inte alltid kan garantera kvalitet så hänger det ihop, säger han.
Enligt Stefan Johansson vill Alliansen satsa mer pengar på skolan men ger inga raka besked.
– Vi har en budget som kommer snart. Vi får se hur den ser ut, säger han.
Samtidigt varnar han lite för den typen av rankning som Lärarnas riksförbund har gett ut.
– Man får ha en liten nypa salt med de här siffrorna. Kommer det en nyanländ elev i årskurs åtta och den inte går ut med godkända betyg i nian så vet jag att Oxelösund även redovisar det. Vissa kommuner gör inte det.
Siffrorna från elevresultatet är ett år gamla och utbildningsnämndens ordförande Britta Bergström (S) känner till de låga resultaten och är inte nöjd med det. Hon pekar dock, precis som Stefan Johansson (M), på att alla kommuner inte är transparanta med resultaten. Hon säger samtidigt att utbildning kommer prioriteras framöver. Några konkreta svar på hur ger hon inte.
– Mål- och budgetberedningen behöver ha en diskussion om hur skolpengen ser ut i förhållande till elevresultaten.
Hon tror dock att den nya för- och grundskolan som ska stå klar 2019 kommer ge bättre förutsättningar.