– Det är väldigt viktigt att eldrören är på plats. Att de ska ta bort dem är uteslutet, det är enormt viktigt för kommunen att ha det här besöksmålet intakt. De riktiga sakerna måste finnas på plats, säger Oxelösunds kultur- och fritidschef Anders Magnusson.
När Försvarsmakten gjorde en tillsyn förra året över Femörefortet i Oxelösund upptäcktes det att flera eldrör till kanonerna på fortet saknade tillstånd. Eldrören är sedan tidigare obrukbara men ändå licenspliktiga, har det nu visat sig.
Femörefortet gjorde efter upptäckten en ansökan till polisen om vapentillstånd för de tre separata eldrören. Ansökan nekades och föreningen som driver Femörefortet överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Linköping, som går på polisens linje och har nu avslagit föreningens överklagande. Något som Anders Magnusson inte tänker nöja sig med.
– Vi kommer att överklaga till kammarrätten. Det är kommunen som äger museet och är huvudman. Föreningen Femörefortet har ett dispositionsavtal för att sköta det åt kommunen. De får behålla intäkterna för att kunna sköta driften och återinvestera i anläggningen, säger han.
Anders Magnusson berättar att det redan finns en licens till den kanon som fortfarande kan snurra och som besökare kan klättra upp i inifrån fortet. De andra kanonerna som domen rör är fastsvetsade.
– De är obrukbara och kommer aldrig att kunna användas igen. Vi ställer oss frågan varför vi behöver licens till något som knappt ens finns.
Till att börja med tänker kommunen se över det avtal som finns med Föreningen Femörefortet för att se om det kan förtydligas. Man planerar även att ta kontakt med en jurist.
Huvudmän för föreningar som driver museum kan få tillstånd till vapenlicens för vapen som ska ingå i en samling, om museet till exempel ägs av en kommun. Och det är där skon klämmer, enligt både polisen och förvaltningsrätten. De menar att eftersom föreningen både betalar för kostnader för verksamheten och tar del av intäkter som museet drar in, går de alltså att betrakta som huvudman och uppfyller därför inte kraven för vapenlicens till eldrören.
Femörefortet byggdes under kalla kriget och var verksamt 1966–1998. Museum har det varit i 21 år. Det har också varit ett av Oxelösunds populäraste besöksmål, enligt recensioner på Google som besökare i Oxelösunds lämnat.
Föreningen Femörefortet har avböjt intervju.