Kristina Tercero anställdes som chef för äldreomsorgen i Oxelösund i oktober 2020. I onsdags fick hon gå på dagen.
Tidningen har de senaste veckorna berättat om chefsavhopp och en tystnadskultur inom verksamheten, vilket bidrog till en intern granskning och att kommunchef Johan Persson konstaterade att Tercero inte längre har "det nödvändiga förtroendet".
Det är inte första gången den ledningsgrupp hon arbetat i fått hård kritik av anställda. Åren innan hon började i Oxelösund slutade hon på två chefstjänster.
Hösten 2018 löstes hon ut från Skatteverket i Västervik för 900 000 kronor. Nästa toppjobb var som förvaltningschef i Karlskrona kommun. I november 2019 kom parterna överens om en uppgörelse som kostade kommunen 1,7 miljoner kronor.
När SN intervjuade den nyanställda Kristina Tercero för dryga två år sedan berättade hon att erfarenheterna från Västervik och Karlskrona gjort henne både tilltufsad och stark. Hon vände sig också mot beteckningen "utköp".
– Det har varit överenskommelser. Och detta är en lång historia med många olika delar, sa hon då.
Blekinge läns tidning skrev flera artiklar under hösten 2019 under rubriken "Kris i funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona". I en skrivelse riktade då enhetschefer och administrativ personal kritik mot förvaltningsledningen efter att en pågående omorganisation enligt dem "dramatiskt försämrat arbetsmiljön".
"Enhetscheferna larmar också om rena kränkningar av personalen från förvaltningsledningens sida, att den inte hälsar på personal, fäller nedlåtande kommentarer, ägnar sig åt att leta syndabockar och utan grund kallar till så kallade korrigerande samtal", skriver BLT.
Anställda som då uttalade sig anonymt till tidningen vittnade bland annat om tystnadskultur, hot, nedtryckningar och att personer med för starka åsikter omplaceras eller fryses ut. "Vi upplever att ledningen baktalar, fabricerar, undanhåller samt efterkonstruerar svar, resultat och helt saknar transparens" sa några av de anställda till BLT då.
BLT hade då även granskat Arbetsmiljöverkets dokumentation om vad som hände när Kristina Tercero var chef på Skatteverket i Västervik.
"Hon kallade in enskilda medarbetare för korrektionssamtal, de äldre mellancheferna omplacerades och hon bytte ut hela ledningsgruppen. Det sätt hon styrde på skapade konflikter och motsättningar i arbetsgrupperna", beskrev några anställda på Skatteverket Kristina Terceros ledarskap då.
Flera anställda och tidigare anställda inom äldreomsorgen i Oxelösund som tidningen har intervjuat, menar att historien kring förvaltningschefen nu har upprepat sig.
– Jag har läst den granskning som Blekinge läns tidning har gjort om Kristina Tercero och det var hög igenkänningsfaktor. Man hade lika gärna kunnat byta ut Karlskrona och skrivit Oxelösund i stället. Det som de anställda vittnade om i Blekinge har hänt här också, säger en tidigare chef i Oxelösund.
Kommunchefen Johan Persson var en av dem som anställde Kristina Tercero.
– Hon var då helt öppen med vad hon varit igenom tidigare. Alla som deltog i rekryteringen förordade henne.
Är du självkritisk så här i efterhand?
– Man kan alltid rannsaka sig själv. Finns det skäl för oss att titta på hur vi gör vår referenstagning, säger Johan Persson.
Hur den ekonomiska uppgörelsen ser ut i Oxelösund är i skrivande stund okänt.
Tidningen har sökt Kristina Tercero.