Tidsstudie ska ge bättre hemtjänst

En tidsstudie har genomförts inom hemtjänsten i Oxelösund, med syfte att dels åstadkomma en bättre hemtjänst för brukarna, dels att skapa en bättre arbetsmiljö för den personal som jobbar inom hemtjänsten.

OXELÖSUND2015-09-13 18:47

Studien, som genomfördes i maj, skulle belysa arbetsbelastning samt fördelning av arbetstiden över hemtjänstpersonalens arbetsdag. Tidsmätningen visade att det fanns viss "lufttid" mellan hemtjänstbesöken, vilket främst bedömdes bero på att personalen inte är kvar hela den planerade tiden hos brukaren. Det kan bero på flera saker, exempelvis en generös tidsfördelning i biståndsbeslut och besöksplan eller att personalen känner sig stressad i arbetet.

Enhetscheferna för hemtjänsten har nu, tillsammans med hemtjänstpersonalen, fått i uppdrag att hitta former för att minska "lufttiden", förbättra hemtjänstverksamheten och öka meningsfullheten i arbetet. Ett sätt att utnyttja "lufttiden" föreslås kunna vara att låta brukarna få ett större inflytande på hur en insats ska utföras. Tiden föreslås också kunna användas av personalen för att jobba med journalföring.

En uppföljande tidsmätning ska ske i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om