Det finns långt gångna planer på att bygga en terminal för flytande naturgas i Oxelösunds hamn. Tillgången på naturgas är i första hand till för SSAB:s omställning till en ljusbågsugnsbaserad verksamhet, men även för att kunna sälja naturgas till andra aktörer.
Nu har Miljöprövningsdelegationen gett tillstånd för miljöfarlig verksamhet; företaget Oxgas får alltså tillstånd att uppföra och driva en LNG-terminal samt att bedriva den hamnverksamhet som behövs för att transportera naturgas till terminalen.
– Det är ett steg framåt i rätt riktning för oss. Så här långt går det enligt plan. Nu väntar vi på att den ska vinna laga kraft, säger Douglas Heilborn som är vd för både Oxelösunds hamn och Oxgas som är ett dotterbolag till Oxelösunds hamn.
Tillståndet går att överklaga under de kommande tre veckorna – och naturgasterminalens etablering har stött på protester. Det är ingen ofarlig verksamhet som planeras, då metangas är mycket brandfarligt. Bland annat har boende i Gamla Oxelösund, inte långt från området där terminalen planeras, protesterat. Sedan projektets början har också vissa justeringar av placeringen av terminalen gjorts.
Vinner miljötillståndet laga kraft behövs även en ny detaljplan samt bygglov för anläggningen.
– Miljötillståndet är villkorat att en ny detaljplan medger en naturgasterminal. Detaljplaneförslaget är överklagat, men det kom beslut nu under fredagsmorgonen. Miljööverdomstolen, som är högsta instansen, tar inte upp överklagandet, så detaljplanen kommer att vinna laga kraft, säger Heilborn.
– Om alla de här bitarna faller på plats ska naturgasterminalen kunna stå klar i början av 2023. Vi har redan börjat projektera och göra förberedelser. Det ritas, designas och stäms av hur det ska se ut, men det görs inget fysiskt på plats innan vi har alla tillstånd klara. Men vi ska vara väl förberedda den dagen vi har alla tillstånd, fortsätter Heilborn.
Investeringen beräknas gå på cirka 850 miljoner kronor. I första hand är det tänkt att terminalen ska ta emot fossil metangas, men det kan förändras med tiden.
– Vi har sett ett väldigt stort intresse kring hur vi skulle kunna koppla ihop terminalen med biogas i framtiden. Den skulle användas på samma sätt, men vara fossilfri, sa Heilborn i en intervju med tidningen tidigare i år.